El reconegut falsificador John Myatt i el microescultor Willard Wigan han elaborat una inusual rèplica de la Monna Lisa en la qual la protagonista porta incrustada a la pupil·la una minúscula segona rèplica del quadre de Leonardo, un treball que es troba a la venda a Londres des d'aquesta setmana per 1,11 milions d'euros.

El britànic Myatt, de 72 anys, va ser sentenciat a un any de presó el 1999 després de falsificar més de 200 treballs de Picasso, Renoir i Matisse, entre altres grans pintors, que va aconseguir rematar en cases de subhastes de prestigi. Des de la seva condemna, aquest antic professor d'art es dedica a crear el que ell anomena «falsificacions genuïnes», ha presentat exposicions i s'enorgulleix d'haver «participat en el més gran frau artístic del Regne Unit».

El seu últim treball és una rèplica de La Gioconda, el retrat que el renaixentista Da Vinci va pintar a principis del segle XVI i que milions de persones contemplen cada any al Museu del Louvre de París. Myatt no només ha intentat reproduir amb exactitud l'enigmàtic somriure de la protagonista del quadre, sinó que ha anat un pas més enllà i ha inclòs en la pupil·la dreta de la Monna Lisa una microscòpica reproducció completa del mateix llenç.

La miniatura, de menys d'un mil·límetre quadrat, és obra del britànic Wigan, de 60 anys, acostumat a executar escultures i pintures que sol situar al cap d'una agulla. La col·lecció de totes les seves obres cabria en l'espai d'una moneda d'un cèntim i inclou, entre altres peces extravagants, una escultura gravada a partir d'un únic gra de sorra.

La galeria Trinity House Paintings, situada al centre de Londres, exhibeix des d'aquesta setmana la rèplica de la Monna Lisa de da Vinci signada per Myatt i Wigan.