El Mas Miró de Mont-roig del Camp, casa d'estiueig de Joan Miró i origen de l'univers mironià, ja està preparat per obrir les seves portes. La inauguració oficial, divendres, coincidint amb el 125è aniversari de Miró, es fa un cop completada la primera fase de recuperació de l'espai.

Els visitants podran admirar el taller de l'artista, des d'on va fer tota l'obra surrealista i on encara es respira l'atmosfera artística de Miró, ja que es mostra com estava l'últim cop que hi va entrar a treballar, el setembre del 1976.

De fet, el nét de l'artista, Joan Punyet Miró, que ha descrit la casa com "la catedral" de l'obra de Miró, ha afirmat que la casa s'ha mantingut "congelada" en el temps. Amb l'obertura al públic de Mas Miró, a partir del maig, es tanca el triangle d'unió de l'univers mironià entre Barcelona, Palma de Mallorca i Mont-roig.

D'altra banda, la Fundació Mas Miró, amb l'Ajuntament de Mont-roig, ha creat la nova ruta 'El paisatge emocional de Miró', que recorre sis espais senyalitzats on es pot observar en primera persona els paisatges convertits per Miró en obres d'art.

Un dia abans de la inauguració oficial, el nét de Miró ha destacat la importància que la masia tenia pel seu avi: "tota la seva obra ve de Mas Miró, l'obra surrealista la va fer aquí i, quan l'acabava, a París s'emportava una garrofa de Mont-roig a la butxaca per tenir aquest contacte amb la terra d'aquí".

Entre els pols d'atracció de la masia hi ha l'estudi de l'artista, que ha quedat gairebé intacte des de l'últim cop que ell va entrar-hi a treballar el setembre del 1976, com indica un calendari fixat a la paret des d'aleshores, juntament amb estris de pintura, materials, esbossos o uns grafits a la paret que Miró va pintar per representar les seves idees. "Obrir aquest estudi és un fet de rellevància mundial", ha considerat el nét de l'artista, que recorda que els espais de treball d'autors com, per exemple, Picasso, ja no existeixen.

Així, la visita està pensada perquè es puguin veure els espais on l'autor es va inspirar. La directora de la Fundació Mas Miró, Elena Juncosa, ha explicat que tot el que va concebre l'artista va ser des de Mont-roig, tot i que en aquesta masia no es podrà veure cap de les seves obres. Amb tot, l'entitat considera que es va encara més enllà: "el privilegi és estar aquí on Miró va pintar".

La finca

El Mas Miró està format per una sèrie d'edificis de diferents èpoques, des del segle XVIII fins al segle XX. L'edifici principal era conegut originalment com a Mas d'en Ferratges i va ser construït pels marquesos de Mont-roig. S'emmarca en la tipologia de casa d'indians, ja que el marquès de Mont-roig va ser un polític liberal destacat de la seva època, el qual va desenvolupar la seva carrera a Cuba. Al costat d'aquest edifici principal se situa la casa dels masovers, que queda representada a 'La Masia'.

Amb l'entrada dels carruatges, hi ha la capella, un edifici d'estil neogòtic construït el 1916 a petició del pare de Joan Miró. Malgrat que es tracta d'un oratori privat, a banda de l'accés des de la casa a l'interior de la capella, els Miró van fer construir una porta cap a l'exterior perquè els pagesos dels voltants poguessin utilitzar-la.