La Caixa estudiarà la venda de la seva xarxa d'oficines després de conèixer els resultats d'un informe de Deloitte sobre aquesta possibilitat, van informar fonts pròximes al procés.

Aquesta opció arriba en un moment en el qual ja l'han executat els grans bancs espanyols, Santander i BBVA, i que ara ponderarà la caixa d'estalvis més gran, encara que fonts de l'entitat presidida per Isidre Fainé van declinar fer comentaris sobre el tema.

La Caixa compta amb la xarxa de sucursals més gran del país, amb al voltant de 5.500, i hi ha altres caixes que ja han utilitzat aquesta fórmula de sale & lease back, com és el cas de Caixa Catalunya. Aquesta modalitat consisteix a la venda d'un actiu a una societat de lísing, que passarà a ostentar la titularitat del bé, realitzant al mateix temps un contracte de lloguer a llarg termini (uns 25 o 30 anys) sobre el bé venut.

Són moltes les empreses que han optat a aquesta mena d'operacions en aquests temps de crisi perquè els permet obtenir liquiditat i reduir les càrregues fiscals que pesen sobre els immobles.

La primera gran entitat financera a executar una operació d'aquest tipus a l'Estat va ser el Santander. El novembre de 2007 va tancar la venda de la seva xarxa de 1.250 sucursals per uns 2.000 milions d'euros al grup britànic Pearl.

L'altra gran operació va arribar a finals de setembre de l'any passat, quan el BBVA, segon banc espanyol, tancava un acord amb un fons immobiliari de Deutsche Bank per vendre-li 948 oficines i immobles per un preu de 1.154 milions d'euros. Això va suposar unes plusvàlues brutes de 830 milions, destinades a provisions per fer front a la crisi.