Recursos precaris per fomentar la inserció laboral i un índex "massa alt" d'atur juvenil. Els joves del sindicat UGT Avalot van oferir ahir xocolata desfeta a les persones que feien cua a les portes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) de Salt. Aquest intent "d'endolcir" l'espera, és una acció reivindicativa que vol denunciar el "preocupant" índex d'atur juvenil a les comarques gironines. El portaveu, Chakir el Homrani, va criticar que Girona hagi passat de ser una demarcació "pròspera" a convertir-se en les comarques on més ha impactat l'atur entre els joves d'entre 16 i 29 anys. Si la mitjana d'atur a Catalunya entre els joves és del 27,9%, a les comarques gironines s'enfila fins el 37,7%. En el cas dels menors de 25 anys, la taxa supera el 40%.

No obstant, les darreres dades d'atur registrat del Servei d'Ocupació de Catalunya indiquen un descens de la desocupació juvenil (menors de 25 anys) en termes anuals a comarques com la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Ripollès.

Avalot va reivindicar a les portes del SOC que ja n'hi ha "prou" de l'increment d'atur juvenil, de contractació precària per als treballadors d'entre 16 i 29 anys, del menyspreu laboral i de la precarietat. Segons ha afirmat Chakir el Homrani, les comarques gironines han passat d'estar al capdavant en creació d'ocupació a estar a la cua. I és que, segons les dades que ha exposat, l'índex d'atur juvenil és nou punts superior que al conjunt de Catalunya.

Segons l'evolució de l'ocupació i l'atur dels treballadors menors de 29 anys, en tres anys a Catalunya ha passat d'un índex d'atur juvenil del 10,1% a un "preocupant" 27,9%. Les xifres d'ocupació han davallat proporcionalment perquè el 2006 sis de cada deu joves tenien feina i actualment només en tenen cinc de cada deu. A la demarcació de Girona, la xifra de desocupació és superior i el 37,7% dels menors de 29 anys estan a l'atur. El percentatge s'enfila fins a més del 40% si s'analitza la població menor de 25 anys.

Els joves de la UGT han denunciat que aquesta situació de destrucció d'ocupació que afecta sobretot als joves encara empitjora més perquè no hi ha prou recursos per atendre a tothom.

En aquest sentit, el Homrani va criticar que el SOC situat a Salt hagi d'atendre més de 8.000 aturats de 20 municipis diferents. "Així és impossible que la gent rebi una bona atenció", va afirmar.

"No hi ha manera"

A la cua per recollir ofertes de feina, una d'aquestes joves desocupades que no troba feina. Després d'acabar els estudis de grau mitjà d'administrativa, la Hanna Bouilouil de 17 anys porta un any buscant feina. "No hi ha manera, vinc a buscar ofertes però busquen experiència i jo encara no treballat", va explicar la jove que afirma estar desesperada perquè, com que encara no ha pogut cotitzar, no té ni la prestació d'atur. "Els joves hem de poder treballar", va reivindicar Bouilouil.