Endesa ha venut el 80% d'Endesa Gas, que integra la major part dels seus actius de transport i distribució de gas, a dos fons d'infraestructures gestionats per Goldman Sachs, operació valorada en uns 800 milions d'euros.

Segons ha informat avui l'elèctrica, la venda tindrà un impacte positiu de 450 milions aproximadament en el resultat consolidat abans d'impostos d'Endesa, que amb aquesta transacció persegueix retallar el seu endeutament.

En funció de l'acord signat amb Goldman Sachs, Endesa tindrà una opció de recompra exercitable entre el cinquè i el setè any del tancament de l'operació, ha informat avui la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'elèctrica, controlada en un 92% per la italiana Enel, mantindrà la seva vinculació amb el negoci a través de la participació del 20% a la societat venuda, a la qual hi continuarà prestant determinats serveis de suport.

El perímetre de la transacció inclou la participació del 35% que Gas Natural Fenosa mantenia a Gas d'Aragó.

Al juliol, Gas Natural Fenosa va arribar a un acord per vendre l'esmentada participació a Endesa Gas, encara que l'operació quedava subjecta al fet que l'elèctrica vengués a un tercer una participació majoritària de la seva filial del gas.

L'import de la venda del 35% de Gas d'Aragó es fixarà d'acord amb el preu de venda de les accions d'Endesa Gas i per un import "mai inferior" als 70 milions d'euros.

Els actius adquirits per Goldman Sachs sumen uns 3.800 quilòmetres de xarxa de distribució, 600 quilòmetres de xarxa de transport i 355.000 punts de subministrament amb un consum anual de 7.500 gigawatts hora.

L'operació, que suposa valorar els actius de distribució i transport de gas d'Endesa en 1.000 milions d'euros, tindrà un impacte positiu de 800 milions sobre l'endeutament net actual de l'elèctrica (subjecte a possibles ajustos).

D'aquests 800 milions, 235 corresponen a la desconsolidació del deute net actual de les societats venudes, ha assenyalat Endesa, que espera poder tancar l'operació abans que finalitzi l'any, una vegada obtingudes les pertinents autoritzacions.