La darrera Enquesta de Població Activa (EPA) mostrava com l'atur segueix pujant a les comarques gironines. Situava el nombre de desocupats en 76.700 persones, 2.600 més que un any abans, deixant la taxa de desocupació en el 19,17%. En el cas de l'atur registrat -que comptabilitza els desocupats apuntats a les Oficines de Treball-, l'any passat es va tancar amb uaugment. Tanmateix, alguns indicadors comencen a canviar de tendència i apunten a una recuperació del mercat de treball.

Els experts assenyalen que a l'hora de valorar l'atur cal parar atenció a altres indicadors, com ara la taxa d'activitat o la taxa d'ocupació. La primera es calcula dividint la població activa (que treballa o busca feina) per la població de 16 anys i més. La segona mesura el percentatge de persones ocupades de 16 anys o més en relació a la població d'aquest grup d'edat.

En ambdós casos, Girona se situa en una posició privilegiada en l'àmbit estatal. Així, la taxa d'activitat a Girona es va situar a finals de 2010 en el 66,41%, la més alta de tot l'Estat, i molt per sobre la mitjana (60%). La dada és especialment positiva pel que fa a la taxa masculina (73,68%), mentre que la femenina es va quedar lleugerament per sota del 59%, tot i ser també de les més altes de l'Estat.

Respecte a la taxa d'ocupació, a Girona es va situar en el 53,7%, només superada per les registrades a Madrid (55%) i Àlaba (54,6%). D'aquesta manera, més de la meitat de la població en edat de treballar ho està fent de forma efectiva a les comarques gironines. Aquesta situació només es dóna en 12 demarcacions de l'Estat, entre les quals Barcelona (51,6%)) i Tarragona (50,7%).

En la presentació de l'últim informe de la patronal gironina FOEG, el professor d'Economia de la UdG Modest Fluvià, apuntava que les taxes d'ocupació i d'activitat són «sistemàticament favorables» a les comarques gironines, en el que és un fet diferencial respecte a altres demarcacions.

Tot i les bones dades de taxa d'ocupació a Girona, encara queden molt lluny de les registrades el tercer trimestre de 2006, quan va registrar un màxim proper al 65%.

Aquesta taxa era ja s'acostava molt al 70% fixat per l'Agenda de Lisboa, el full de ruta pactat per la UE per arribar a la plena ocupació al 2010 i que ha quedat en no res a causa de la duresa de la crisi iniciada l'any 2008.

L'EPA de tancament d'any revela que la taxa d'ocupació va créixer lleugerament en termes anuals, després que el nombre d'ocupats augmentés en 12.600 persones. La majoria de nous ocupats (més d'11.000 persones) es van generar en el sector serveis, i la resta tant en la indústria com en el sector primari. La construcció va ser, segons l'EPA, l'únic sector que va seguir destruint ocupació en termes interanuals.

Baixa l'atur entre els joves

D'altra banda, un estudi del Departament de Treball sobre el Perfil de l'atur a finals de 2010, també aporta algunes dades positives sobre el comportament del mercat de treball gironí.

Destaca que l'atur registrat (aquell dels desocupats apuntats a les Oficines de Treball) va baixar en el col·lectiu de menors de trenta anys l'any passat. Concretament un 14% entre els menros de 24 anys i un 9,3% entre els que tenen de 25 a 29 anys.

També va baixar l'atur entre aquells que portaven menys d'un any desocupats, mentre que el col·lectiu d'aturats de llarga durada es va disparar un 32%. L'informe també revela que la desocupació va baixar entre els homes i els nacionals, i va augmentar entre les dones i els estrangers.