La cúpula d'Unnim, l'entitat fruit de la fusió de les caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu, va criticar que la nova normativa de caixes imposada pel Govern discrimina aquestes entitats en comparació dels bancs. L'entitat, que ahir va presentar resultats, va tancar el 2010 amb un benefici de 42,3 milons d'euros, un 38% menys que l'any anterior.

"Estem sorpresos per aquesta discriminació. Unnim va prendre la iniciativa de fusió sense cap tipus de pressió i ara ens trobem discriminats i amb unes exigències de capital molt per sobre de les que s'imposa a la banca", va lamentar el director general d'Unnim, Enric Mata.

El director general adjunt, Jordi Mestre, també va lamentar l'actual situació des d'una caixa que va afrontar una fusió, va ser la primera caixa d'Espanya que va optar per aquesta via, i que ara es veu obligada a convertir-se en banc.

"S'ha de definir el nou model amb claredat, donar temps per desenvolupar-lo i evidentment no canviar la normativa cada sis mesos", va sentenciar Mestre.

El president d'Unnim, Salvador Soley, va sumar una altra reflexió en el mateix sentit però amb un altre matís, afegint que "és sorprenent que un Govern d'esquerres no hagi apreciat en el que val l'obra social de les caixes".

Així, van respondre des de la cúpula d'aquesta entitat a les exigències del Govern que les caixes elevin les seves ràtios de "core capital" -percentatge de recursos propis considerats com de màxima qualitat- fins al 8% i fins i tot més en alguns casos per determinar, "cosa que encarirà moltíssim el crèdit".

La creació del futur banc

Unnim crearà un banc en el qual tindrà entre el 70% i el 75% del capital i que s'està estudiant que no carregui amb la cartera immobiliària de l'entitat d'estalvi.