La Generalitat acomiadarà abans de l'estiu més de 1.000 treballadors de les seves empreses públiques i organismes diversos en què hi té més del 50%, com a part del pla d'ajust que està portant a terme l'Administració catalana, han confirmat a Efe diverses fonts del sector públic català.

Segons portaveus de la conselleria de Governació, responsable de la funció pública, es tracta d'un ajust que es va aprovar al febrer d'aquest any pel qual aquestes empreses públiques i entitats han de o bé reduir un 6% de la seva massa salarial o bé un 5% de la seva plantilla abans del 30 de juny i fins aleshores no se sabrà la xifra exacta dels afectats.

El personal de les empreses públiques, consorcis, entitats mercantils, fundacions i organismes de diversa condició sumava un total de 49.670 persones el 2010, segons consta en els Pressupostos de la Generalitat de l'any passat, amb la qual cosa un 5% d'aquesta xifra serien més de 2.400 treballadors, el triple de l'ERO que va portar a terme Nissan el 2009, el més gran de Catalunya els últims anys.

Fonts de Governació asseguren que en tot cas no s'arribarà a aquesta xifra de 2.400 acomiadats perquè s'intentarà reduir despeses a través de no cobrir baixes, suplències i reduccions horàries per intentar que l'ajust resulti els menys traumàtic possible i acostar-se així a la reducció del 6% de massa salarial.

No obstant això, per a Xavier Casas, responsable de la funció pública de la UGT en la Generalitat, "el que està passant és un ERO encobert perquè afecta personal fix, sense cap criteri econòmic, fins i tot acomiadaments de persones que tenien 20 anys d'antiguitat".

Segons els sindicats, els acomiadaments ja han començat: A l'Incasòl s'ha acomiadat 22 treballadors; en la promotora d'habitatge públic Adigsa s'han dut a terme 20 acomiadaments; a l'Institut Cartogràfic, uns altres 20; al Parc Científic de Barcelona, 12.

En total, 74 acomiadats als quals tan sols s'ha abonat 20 dies per any treballat, segons denuncien les fonts sindicals consultades, que a més critiquen les baixes indemnitzacions amb les quals l'Administració catalana està aplicant aquest ajust.

La coordinadora de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Josefina Pujol, denuncia que "hem intentat diverses vegades obrir converses amb la Generalitat per negociar un acord global que permeti recol·locar bona part dels afectats i reduir l'impacte social d'aquesta mesura, però s'han negat a rebre'ns".

A Ferrocarrils de la Generalitat, per exemple, la UGT ja ha denunciat que afectarà un total de 72 treballadors, amb la qual cosa preveu un degoteig d'acomiadaments els pròxims mesos fins a superar àmpliament els 1.000 afectats, una xifra gairebé igual als 912 llocs de treball nets que es van destruir a Catalunya en tot l'any 2010, segons l'Enquesta de Població Activa.

Governació al·lega que l'ajust no afecta funcionaris amb oposició guanyada i que els perjudicats són la majoria interins, personal contractat i eventuals per reforçar determinats horaris, torns o serveis.

També assenyalen que l'ajust afecta les 253 entitats i empreses públiques de la Generalitat; d'aquestes, el tripartit ja va assenyalar que 103 podien desaparèixer o integrar-se en d'altres en un procés de racionalització de l'administració.

Els sindicalistes consultats han assenyalat que convocaran mobilitzacions en defensa d'un servei públic de qualitat, com la que hi haurà el 14 de maig en protesta per les retallades socials en la Generalitat i esperen que, tal com ha ocorregut en el sector sanitari, la Generalitat acabi reculant.