Les famílies espanyoles deuen menys diners. De fet, la quantitat total que deuen se situa a la xifra més baixa des del març de 2008. Però aquesta caiguda s'explica únicament pel descens dels crèdits al consum, mentre que en canvi el deute hipotecari s'ha incrementat en el mes d'abril respecte al mateix mes de l'any passat. El Govern tem que l'esforç per pagar les hipoteques provoqui desequilibris en l'economia espanyola, mentre que les associacions de consumidors alerten dels riscos d'impagament davant la pujada de l'Euríbor.

El Banc d'Espanya va informar que el deute de les famílies va baixar un 1,5 per cent en el mes d'abril en comparació del mateix mes de l'any anterior. Però mentre els crèdits al consum van caure un 3,8 per cent en el quart mes de l'any en comparació del mateix mes de 2010, el deute hipotecari es va incrementar en un 0,2 per cent. D'aquesta forma, les famílies deuen 886.460 milions d'euros.

El deute hipotecari és de fet la que suposa el percentatge més elevat en el que deuen les famílies. Així, representa el 76,3 per cent de l'endeutament total de les llars, amb una xifra de 676.811 milions d'euros. Aquesta proporció tan elevada es manté des de fa uns quants anys, ja que la caiguda de la inversió en habitatge ha estat paral·lela a la de l'endeutament total, fet que suposa que l'import que les famílies destinen a la seva llar ocupa la major part del seu estalvi.

Nova escalada

Les associacions de consumidors avisen de les dificultats que pot comportar per a moltes famílies afrontar el pagament de la hipoteca en el futur davant la nova escalada que registra l'Euríbor, com ja va ocórrer en l'any 2008.

En canvi, els crèdits al consum suposen una quantitat molt menor, i de fet la xifra total que deuen les famílies per aquest concepte és de 206.781 milions d'euros, després de la caiguda registrada en l'últim any.