L'economia gironina està estancada, tot i que tendeix a una lenta recuperació gràcies a l'aportació de la indústria exportadora i a les bones perspectives del sector turístic. Segons les estimacions de la Cambra de Comerç, l'economia gironina va registrar un creixement pràcticament nul (0,2%). Per a l'any 2011, si les condicions actuals de l'entorn econòmic no varien de forma substancial, el creixement de l'economia gironina s'hauria de situar al voltant de l'1%. En qualsevol cas, amb aquest nivell d'activitat, la Cambra manté que serà impossible generar llocs de treball i que la taxa d'atur es mantindrà en els nivells actuals (22%).

En un àmbit de marcada inestabilitat financera internacional, i una recuperació de l'economia mundial titubejant, l'economia gironina es mou en una senda d'estabilitat que porta cap una situació estacionària: un creixement insuficient per reactivar el mercat de treball. Aquestes són les conclusions que s'extreuen del darrer informe de conjuntura presentat ahir pel Departament d'Estudis de la Corporació.

En el decurs de la presentació Martí Casanovas, president de la comissió d'Economia de la Cambra va afirmar que la situació actual de l'economia és complexa i que les reformes realitzades fins ara són poc ambicioses i se'n necessiten de més calat. També va alertar que, "econòmicament, Grècia és molt a prop". En aquest sentit, va advertir dels perills de contagi que pot suposar per les economies perifèriques un col·lapse econòmic grec i ha demanat que "no es tanqui en fals" la crisi grega.

De la seva banda, el president de la corporació, Domènec Espadalé, va destacar que l'única dada positiva del primer trimestre del 2011 és la de les exportacions, ja que hi ha un augment del 23,5% respecte al mateix període de ?l'any passat. Aquesta xifra suposa que la demarcació presenta, a diferència de l'any passat, una recuperació de les exportacions per sobre de la mitjana catalana que, en els primers mesos de l'any, s'ha situat en el 18,4%.

Segons va explicar el cap de l'àrea d'Estudis Econòmics i Fiscals, Pere Busquets, la dada negativa és que, des del 2004, s'han reduït el pes de les exportacions de productes d'un nivell tecnològic mig-alt i, per contra, augmenten els productes de nivell mig-baix, especialment productes agroalimentaris. "Això no beneficia l'economia del coneixement de la demarcació", va assenyalar.

L'altre punt positiu de l'economia gironina és el turisme que, segons l'informe, es beneficia de la recuperació europea i de la inestabilitat geopolítica del nord d'Àfrica. Segons l'informe, el turisme es perfila com "un dels motors per a la reactivació econòmica a curt termini" ja que en el període gener-abril el nombre de viatgers en establiments hotelers s'ha mantingut als mateixos nivells que el 2010, malgrat que les pernoctacions han baixat un 2,7%.

El punt negatiu, però, és la xifra de viatgers que han arribat a l'aeroport de Girona que, durant el període gener-maig, ha estat un 31,2% menys que durant el mateix període del 2010.