El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un paquet de mesures per a la reactivació de l'economia que inclou el pagament per part de l'Estat de les factures que els ajuntaments deuen a proveïdors i autònoms.

Segons ha explicat el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, l'Institut del Crèdit Oficial (ICO) pagarà directament als proveïdors i pimes als què els ajuntaments deguin diners, de manera que els consistoris hauran d'abonar aquestes quantitats a l'ICO en tres anys. Si no paguen, l'Estat els descomptarà els diners de la subvenció anual. L'executiu també ha fixat en un 60% el valor mínim perquè un pis pugui ser adquirit en subhasta.

La de les factures dels ajuntaments és una mesura "fàcil", ha dit Rubalcaba, que ha de permetre "sortir al pas de la morositat que hi ha actualment en molts ajuntaments i afecta a la viabilitat de petites i mitjanes empreses". L'ICO pagarà les empreses que presentin les factures dels deutes dels ajuntaments, i els ajuntaments hauran de fer efectius aquests pagaments posteriorment a l'ICO en un període de tres anys. Si no paguen, l'Estat els anirà restant durant de la subvenció anual.

Segons Rubalcaba, els ajuntaments podran veure com els desapareixen fins al 25% de la subvenció anual per afrontar aquests pagaments a l'ICO. La xifra global de l'operació suma 3.400 milions d'euros. "Demanarem als ajuntaments que comenci per les empreses de menys de 250 treballadors", ha dit Rubalcaba, que ha assegurat que es tracta d'una "idea senzilla" que contràriament a les que es van posar en marxa al 2009 "ha de funcionar".

Augment fins al 60% del valor mínim de subhasta de cases embargades

El pagament dels deutes dels ajuntaments forma part d'un decret de mesures que recull els compromisos que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar en el transcurs del debat de política general. Una altra de les mesures fa referència a l'augment en un 150% dels ingressos inembargables per a aquelles persones a qui se'ls executa la hipoteca, i un augment del valor mínim dels habitatges que es venen a subhasta per satisfer els deutes hipotecaris.

D'aquesta manera, segons Rubalcaba, ningú es podrà quedar una casa per menys del 60% del seu valor. Fins ara el mínim era el 50% de manera que el banc es podia fer amb l'immoble per la meitat del seu preu si la subhasta quedava deserta. Aquesta mesura es complementa amb una altra que estableix que els dipòsits que s'exigeixen per poder acudir a una subhasta baixen del 30% al 20% del valor de l'immoble de manera que pugui concórrer més gent a les subhastes i n'hi hagi menys que quedin desertes.

Segons Rubalcaba són "dues mesures que proves de protegir a les persones que tenen problemes amb les seves hipoteques, una que fixa un mínim inembargable i unes garanties per a les siubhastes perquè els preus de les cases no caiguin i caiguin i caiguin".