El Banc d'Espanya va decidir ahir a la tarda intervenir laCaja Mediterráneo (CAM), l'entitat espanyola amb pitjor nivell de solvència, per capitalitzar-la amb 2.800 milions d'euros que aportarà el FROB mitjançant la compra d'accions, el que permetrà obrir posteriorment un procés per adjudicar-la al millor postor.

En un comunicat, el Banc d'Espanya va anunciar que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) administrarà a partir d'avui la caixa d'estalvis alacantina després de la substitució del seu consell d'administració.

Aquest òrgan va reconèixer la impossibilitat de trobar a curt termini una solució viable per recapitalitzar la CAM, després que el Banc d'Espanya li hagués donat ahir, dijous, un termini de deu dies perquè presentés un pla.

El FROB, que amb la subscripció d'accions es farà previsiblement amb més del 80 % del capital de la CAM, també atorgarà a l'entitat una línia de crèdit per 3.000 milions d'euros, amb disponibilitat immediata, amb l'objectiu de cobrir les necessitats de liquiditat de la caixa alacantina.

"Totes les mesures adoptades garanteixen que la CAM pugui seguir operant amb normalitat i compleixi amb totes les seves obligacions enfront de tercers", per la qual cosa "els dipositants i els creditors poden estar absolutament tranquils", va afirmar el supervisor bancari.

La CAM és una de les cinc entitats espanyoles que divendres passat van suspendre les proves de resistència realitzades a la banca europea, en obtenir la nota de solvència més baixa, un 3 %.

L'aportació de 2.800 milions del FROB permetrà a l'entitat alacantina arribar a un capital principal superior al 10%, després que les proves de resistència de la banca europea publicades divendres li atorguessin un capital principal de 1.468 milions d'euros (el 3 %).

Aquesta taxa estava molt per sota del 5 % exigit perquè aprovés el test d'estrès i del 8 % que el Govern espanyol demana a tot el sistema financer espanyol.

Amb la decisió presa ahir, el Banc d'Espanya ja ha intervingut tres caixes d'estalvis des que va esclatar la crisi financera, la primera va ser la Caixa Castella-la Manxa (CCM) el mes de març del 2009 i la segona Cajasur el maig de 2010.

La situació de la CAM es va complicar el passat 30 de març, després que Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura decidissin no seguir amb la seva fusió amb l'entitat alacantina en l'extint Banco Base per la seva elevada morositat, després de la reclassificació de crèdits per valor de 5.000 milions d'euros.

Per evitar ser nacionalitzada, la CAM va assegurar el juny que portava diverses setmanes negociant amb "diverses entitats i fons" que volien entrar en l'accionariat del seu futur banc, entre els quals destacava suposadament el fons d'inversió nord-americana JC Flowers.

Davant la frustració de l'acord amb JC Flowers, la CAM va intentar evitar el control del FROB en sol·licitar al Banc d'Espanya que part de la seva entrada es fes amb la subscripció de participacions preferents.

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va assegurar que els clients de la CAM "poden estar absolutament tranquils" perquè l'entitat seguirà desenvolupant la seva activitat amb normalitat després de ser intervinguda pel Banc d'Espanya.

Salgado, en declaracions a RNE va dir que la intervenció s'ha produït "a petició seva i quan l'ha sol·licitada" la mateixa entitat.

A més creu que aquesta decisió "caurà bé en els mercats" i va insistir que l'entrada del Banc d'Espanya a l'entitat "garanteix totes les actuacions que estava realitzant la CAM i que seguirà desenvolupant amb normalitat".

La vicepresidenta econòmica va afirmar que aquesta mesura posa de manifest "l'absoluta determinació, supervisió i decisió" del Govern i del Banc d'Espanya de reforçar la solvència del sistema financer espanyol, i garantir que el crèdit flueixi cap a les empreses i els ciutadans.