El FROB entra en el 100% d'Unnim i en el 90% de CatalunyaCaixa, segons ha anunciat aquest divendres el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Al termini del procés d'aplicació del FROB, el fons ha desemborsat 7.551 milions d'euros públics per a les caixes estatals. Ordóñez ha senyalat que els recursos destinats a les caixes "poden semblar molt elevats per a un ciutadà, però són relativament baixos" tenint en compte la situació del sector bancari. Amb tot, el governador ha recordat que de les 113 entitats examinades, només 13 no complien inicialment amb les exigències del FROB. Acabat el procés, totes aquestes entitats ja compleixen almenys amb el 8% de capital exigit.

Blanco diu que el sector financer ara és "més competitiu, resistent, solvent i transparent"

El portaveu del govern espanyol, José Blanco, ha celebrat aquest divendres la culminació del procés de reestructuració del sector bancari que la acabat amb l'entrada del FROB al 100% d'Unnim i al 90% de Caixa Catalunya. Segons Blanco, el procés ha permès que l'Estat disposi d'un sistema financer "més competitiu, resistent, solvent i transparent" que podrà destinar els diners a l'economia real, és a dir, a facilitar el crèdit a les famílies i les empreses. "Amb aquest procés Espanya s'avança a l'estratègia de reforçar la solvència del sistema financer que estan seguint altres països de la UE", ha dit.

En declaracions a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres Blanco ha afirmat que aquest divendres es posa punt i final a un procés que va començar amb la creació del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i la modificació del marc legal de les caixes d'estalvis al juliol del 2010, i amb l'establiment dels requisits de solvència del sector financer al març del 2011. "Des de la reconversió industrial no hji ha hagut cap altre reforma tan profunda ni tan ràpida a l'Estat", ha assegurat.

De les 13 entitats que al març havien de sol·licitar capital addicional només 4 han necessitat capital públic i totes compliran amb el nivell exigit d'arribar al 8 i al 10% del capital principal, un fet que segons Blanco posa de manifest que el cost per al contribuent serà baix perquè "fins i tot en aquests quatre casos s'estableix que la recuperació es pot produir en un termini de cinc anys, i mentrestant els consellers designats pel FROB hauran de salvaguardar els interessos del contribuent".