L'administració central, la Generalitat i la Diputació deuen entre 30 i 35 milions d'euros per o?bres fetes a Girona els darrers dos anys. Són estimacions de la Unió d'Empresaris de la Construcció (UEC) a partir de les comunicacions fetes per una vintena d'empreses agremiades, les de més dimensió de les comarques gironines. La patronal considera que el deute de les administracions amb el sector deixa moltes companyies en una situació dramàtica.

La patronal gironina no inclou en aquesta dada ni el deute acumulat d'anys anteriors, ni els deutes acumulats per obres que les empreses gironines fan fora de la demarcació. "Tampoc no sabem el deute que acumulen els ajuntaments, perquè és impossible de calcular, i pot ser brutal", assenyala el portaveu de la UEC, Joan Casadevall.

La problemàtica s'agreuja perquè l'adminitració pública és la primera a incomplir els seus compromisos de pagament, deixant lleis com l'aprovada per fer front a la morositat en paper mullat. "A l'administració la pots demandar, pot quedar el deute constituït i pot generar interessos.... però res més", diu Casadevall. No obstant això, afegeix que "malauradament, això no és nou, i totes les empreses ho saben".

Situació "dramàtica"

Amb un sector que no presenta cap símptoma de recuperació, la UEC qualifica la situació de "dramàtica". Segons Casadevall, les "empreses ja han fet tots els esforços possibles per adequar les seves estructures a la situació del mercat". "Ara mateix no veiem massa alternatives", afegeix.

Una d'elles podria ser aprofitar la proximitat amb França per optar a obres a l'altra banda de la frontera. Fa uns mesos, la UEC va impulsar un seguit de conferències sobre aquesta possibilitat, que van despertar força interés entre els contractistes gironins. "Però allà tampoc lliguen els gossos amb llonganisses", adverteix el portaveu de la patronal dels constructors gironins. L'únic avantatge és, segons Casadevall, que les administracions públiques franceses no tenen tanta fixació com a Espanya amb el dèficit públic.

Contra l'intrusisme

D'altra banda, Casadevall va avançar que la Unió d'Empresaris de la Construcció iniciarà properament una campanya contra l'intrusisme laboral en el sector a les comarques gironines, que ha crescut de manera important en els darrers anys.

"Ens preocupa l'elevat intrusisme, sobretot en la petita reforma", explica el portaveu de la patronal gironina. La campanya està dirigida als consumidros, però també a empreses i administracions.

"Les persones que contractin obres a empreses no legalitzades han de saber que corren un risc, perquè no tenen ni garantia ni assegurança. Les empreses legalment constituïdes ho donen per llei", explica Joan Casadevall.

Per a la UEC, "el nostre sector ja està prou afectat per la crisi i per l'aturada de l'activitat com perquè moltes obres de reforma domiciliària s'executin per part de persones que no compleixen les seves obligacions en matèria tributària, assegurances socials i seguretat i salut laboral".

I és que "aquesta petita franja de mercat és imprescindible i absolutament necessària per a les petites empreses del sector", conclou Casadevall.