Els pilots d'Iberia van desafiar ahir la companyia en convocar dues noves jornades de vaga per als dies 9 i 11 de gener, en protesta per la creació fora de la matriu de l'aerolínia de baix cost Iberia Express.

Segons fonts del sindicat Sepla-Iberia, les aturades, que se sumaran a les convocades el passat dia 18 i ahir, 29 de desembre, van ser comunicades ahir a la tarda a Iberia, després d'una reunió del sindicat en la qual es van decidir les dates de les noves protestes.

Des del Sepla-Iberia assenyalen que malgrat aquestes noves convocatòries segueixen disposats a mantenir negociacions "fins a l'últim minut" i a desconvocar les aturades si s'arriba a un acord.

Les mateixes fonts van afegir que segueixen considerant que la creació de la companyia de baix cost Iberia Express és "il·legal" i contrària al conveni signat amb els pilots quan es van fusionar Iberia i British Airways i van constituir IAG.

Així mateix des del sindicat de pilots s'acusa a Iberia de no voler "escoltar-los", ja que van presentar diverses propostes per a desconvocar l'aturada d'ahir, que no van ser "considerades" per l'empresa.

Des d'Iberia es considera que al Sepla "no li ha semblat prou el dany que ha provocat a la companyia i als seus clients" i que, davant de l'actitud d'aquest sindicat, la resta de la companyia "es bolca" a atendre als passatgers i buscar-los solucions alternatives en les aturades.

Per a la companyia, es tracta d'una vaga "sense justificació per forçar a Iberia a tancar una filial, Iberia Express".A partir d'ara, afegeix l'aerolínia, i de la mateixa manera que ha succeït en les jornades passades, se sol·licitaran els serveis mínims i s'adaptarà la programació als mateixos.

10.000 passatgers afectats

L'aturda d'ahir es va desenvolupar amb normalitat i es van operar els avions previstos pels serveis mínims ajustats per la companyia. Per a aquesta jornada Iberia tenia programats 329 vols, dels quals 48 corresponien al llarg abast, 143 a la mitja distància internacional i 138 als domèstics o nacionals, i d'ells s'estan operant 211, és a dir el 64%. La cancel·lació de 118 vols va afectar a prop de 10.000 viatgers.