Els milers d'afectats per les participacions preferents reclamaran davant els tribunals que es declarin nuls els contractes i les ordres de compra signats en les respectives sucursals per engany en la comercialització d'aquests productes als clients minoristes, segons va explicar el president d'Adicae, Manuel Pardos.

Pardos va anunciar la presentació de les primeres demandes col·lectives davant els Jutjats de Primera Instància de Madrid contra vuit entitats per la venda de participacions preferents, que afecten un milió de famílies i puja a 30.000 milions d'euros.

Les entitats denunciades són Banc Sabadell, BBVA, CAM, Catalunya Caixa, La Caixa, Novacaixagalicia, Banco Santander i Banca Cívica, i algunes filials de cadascuna d'elles.

Allau de demandes

Les demandes plantejaran la nul·litat de productes concrets. Pardos va dir que "pràcticament totes" les entitats financeres a l'Estat espanyol han venut aquests productes a minoristes, una pràctica prohibida en nombrosos països.

L'associació ha engegat aquesta iniciativa després d'analitzar la documentació aportada pels afectats que, segons Pardos, "reflecteix que és el major frau a l'estalvi dels últims temps amb la diferència que no es tracta d'un xiringuito financer, sinó de bancs i caixes". En la seva majoria, els contractes manquen d'informació comprensible pel client sobre el producte, de les ordres de compra signades i del test que determina els coneixements financers del client. Segons els afectats, aquestes pràctiques suposen la "nul·litat absoluta" dels contractes per vulnerar diverses normatives.