Les comunitats autònomes i els ajuntaments rebran un préstec sindicat de 35.000 milions d'euros a deu anys, amb dos de carència i un tipus d'interès pròxim al 5%, per fer front de manera immediata al pagament dels deutes que tenen contrets amb els seus proveïdors. Així ho va explicar el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, després del Consell de Ministres en el qual es va aprovar el pla perquè ajuntaments i comunitats autònomes puguin saldar el seu deute amb els proveïdors. De Guindos va admetre que "pràcticament tots els bancs espanyols", inclòs l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), participaran en aquesta operació sense precedents.

Es tracta, va dir, de "l'operació financera més important que s'ha realitzat a Espanya" perquè "s'injecta liquiditat en un moment en què les pimes estan sotmeses a un doble estrangulament", que és la restricció creditícia i l'impagament dels deutes de "moltes administracions territorials". "Això suposarà un alleugeriment importantíssim que sens dubte tindrà un important impacte en el creixement econòmic", va ressaltar De Guindos.

De l'import total del préstec sindicat, uns 20.000 milions seran per als ajuntaments i la resta per a les comunitats. El termini serà de deu anys amb dos de carència en el qual les administracions autonòmiques i locals podran pagar només els interessos. El tipus d'interès serà el del bo del Tresor a cinc anys més 115 punts bàsics, fet que el situa ara en el 4,70%.

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat va celebrar les condicions de pagament dels préstecs de les factures pendents a proveïdors que tinguin comunitats autònomes i ajuntaments, si bé va reclamar que els criteris d'aplicació siguin "justos i transparents". "La música és molt bona i hem sentit ja part de la lletra, però cal tenir especial compte amb els criteris", va dir el portaveu de la plataforma, Antoni Cañete.