El nombre d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) presentats a Catalunya s'ha triplicat des de l'entrada en vigor de la reforma laboral del Govern, mentre que el nombre d'afectats també s'ha multiplicat per tres, segons va denunciar la UGT, que adverteix que aquesta "allau" continuarà.

Entre el 13 i el 29 de febrer de 2012, la Generalitat va comptabilitzar la presentació de 327 ERO que afectaven 6.903 treballadors, davant dels 141 que es van registrar en l'administració catalana entre l'1 i el 13 i que vinculaven 2.051 persones.

Aquestes dades, extretes de la base de dades d'UGT i que corresponen als expedients presentats davant del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, porten aquest sindicat a alertar que moltes empreses han actuat "amb mala fe premeditada" en bolcar-se a aplicar una reforma que facilita els acomiadaments i els fa més barats.

"Les empreses estaven esperant la reforma laboral del PP per destruir llocs de treball. Ja és una evidència", va assegurar el secretari de política sindical de la UGT de Catalunya, Camil Ros, que va denunciar que el Govern "ha obert la barra lliure" de l'acomiadament a les empreses.

Després d'un 2011 en què a Catalunya es van presentar 4.014 ERO que van afectar 63.610 persones, els dos primers mesos de 2012 estan batent nous rècords de destrucció d'ocupació en arribar als 802 expedients, que vinculen 13.587 treballadors.

En comparació dels dos primers mesos de 2011, el nombre d'expedients s'ha incrementat en un 49% i el de treballadors afectats en un 171%.

Camil Ros va denunciar a més que s'han incrementat els expedients que són d'extinció de contractes -gairebé s'han doblat- en detriment dels de suspensió d'ocupació i els de reducció de la jornada laboral.

Les dades dels ERO, que corresponen als acomiadaments col·lectius, donen una idea de com han d'estar evolucionant els acomiadaments individuals, segons va alertar el dirigent de la UGT, tot i que encara no existeixen números concrets.

Davant d'aquesta situació, Ros va fer una crida a les empreses a "decidir si volen aplicar la reforma laboral o no" i a ser conscients que, si opten per la primera opció, "ens trobaran de cara en la mobilització". Per contra, va assegurar que els sindicats estan disposats a seure a negociar i a arribar a acords amb els empresaris per pactar la flexibilitat laboral i altres mesures.

Pols govern-sindicats

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, va insistir ahir que la reforma laboral ha estat fruit del diàleg social, fet que neguen els sindicats, que van reiterar que si el Govern obre aquest procés de negociació pot evitar la vaga general convocada per al 29 de març.

L'endemà de l'última mobilització de CCOO i UGT contra la reforma laboral, Báñez va destacar la importància de la pau social, però va subratllar que això no pot desviar el Govern de la seva tasca principal, que és pensar en la majoria amb la seva reforma.

Sobre aquesta possible fallida del diàleg social el secretari confederal de CCOO, Rodolfo Benito, va dir que la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) la contempla amb un "somriure callat".

La ministra va advertir novament als sindicats que les vagues generals "no creen ocupació" i va repetir que el Govern segueix dialogant amb els agents socials.

Segons la ministra, representants del seu Ministeri han mantingut "cinc reunions" tècniques amb els sindicats des de l'aprovació de la reforma.

L'Executiu "ha escoltat a tothom" i la reforma s'ha fet "de veritat" amb diàleg social, cosa cosa que se segueix fent, ja que les taules de negociació "continuen obertes a tothom", va precisar la ministra.

El secretari d'Acció Sindical de CCOO, Ramón Górriz, va explicar que aquestes reunions no són per negociar, ja que el Ministeri es limita a analitzar amb ells la norma, però no amb la intenció d'introduir modificacions.

Per això, el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, va demanar a la ministra que abandoni el seu llenguatge "propagandístic" a costa que una vaga general no crea ocupació i al president del Govern, Mariano Rajoy, que convoqui la taula del diàleg social tripartit (Executiu, patronal i sindicats).

Per a Ferrer, el Govern ha d'"implicar-se" en aquesta negociació tripartida perquè és una oportunitat perquè CCOO i UGT desconvoquin la vaga general de 24 hores del 29 de març.