Nombroses corporacions municipals han remès ja al Ministeri d'Hisenda els milionaris deutes que tenen amb els seus proveïdors i, de moment, és l'Ajuntament de Madrid el que encapçala el llistat de morositat, al tenir pendents de pagament 1.017 milions d'euros.

Ahir acabava el termini que Hisenda va donar als ajuntaments perquè presentin les seves factures i puguin accedir a una línia de crèdit de fins a 35.000 milions, dels quals es calcula que 18.000 aniran als consistoris i la resta a les comunitats autònomes.

Amb aquest pla, s'aconseguirà crear entre 75.000 i 100.000 llocs de treball, segons que ha explicat el titular d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ha subratllat que aquesta iniciativa evitarà que moltes empreses tanquin i imprimirà més rigor a les administracions territorials.

Malgrat que la majoria de municipis recorreran a aquesta mesura, alguns consistoris com Barcelona, Màlaga, Valladolid, Segòvia i Girona han avisat que no demanaran aquest crèdit perquè no el necessiten per liquidar els seus deutes.

Madrid va informar que l'Ajuntament, les empreses públiques municipals i els seus organismes autònoms deuen més de 1.017 milions a al voltant de 1.700 empreses i que deu 86 milions més que no poden acollir-se a aquest pla perquè les factures no són d'obres, serveis i subministraments, com estableix el pla de l'Executiu.

En canvi, l'Ajuntament de Barcelona no recorrerà a aquesta línia perquè només té cinc factures pendents d'anys anteriors, amb un import que no supera els mil euros. De la mateixa manera que Barcelona, el consistori de Girona tampoc sol·licitarà aquest crèdit, ja que els seus deutes d'anys anteriors només ascendeixen a 243.000 euros.

Amb les dades fetes públiques fins ara, si es té en compte el nombre d'habitants, resulta cridanera, per exemple, la morositat de la ciutat autònoma de Ceuta, que, amb una població d'uns 83.000 habitants, ha recopilat factures per import d'uns 80 milions d'euros. Cada ciutadà deuria 971 euros, mentre que el deute de cada madrileny rondaria els 311 euros.

El deute dels ajuntaments de tot l'Estat s'eleva a 17.000 milions d'euros, segons ha estimat aquest dijous el vicepresident de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Fernando Martínez. que va remarcar que "la major part del deute que sortirà avui és del 2011 i del 2010, per tant és claríssim que el cor de la crisi ha estat durant els dos últims anys".

Abans de finals de mes els municipis hauran de presentar un pla de viabilitat que garanteixi el pagament dels deutes en el futur.