La banca segueix buscant recursos per quadrar els seus balanços i, sovint, a costa dels seus clients. Segons dades del Banc d'Espanya, les entitats financeres espanyoles han incrementat en un any en un 11,65 per cent les comissions que cobren de mitjana als seus clients per una targeta de dèbit, mentre que les de les targetes de crèdit s'han encarit en un 8,99 per cent, segons dades de tancament del març si es comparen amb el març de l'any 2011.

Els bancs cobraven a finals de març 20,02 euros als clients per una targeta de dèbit i en canvi, a març del 2011 els cobraven més de dos euros menys, 17,93 euros. El mateix passa amb la comissió imposada a les targetes de crèdit que ha pujat fins als 37,48 euros, tres euros més que un any abans. No obstant això, si només es comparen les comissions a tancament de març amb les quals es cobraven un mes abans, a finals de febrer: la banca ha abaratit 37 cèntims la quota de les targetes de dèbit i 45 cèntims la de les de crèdit.

Malgrat tot, també cal tenir en compte que no tots els clients dels bancs paguen el mateix a la seva entitat financera, ja que en el cas de les targetes de crèdit la comissió màxima era de 60 euros, enfront dels 47 d'un any abans.

Pel què fa a les targetes de dèbit, la comissió màxima a tancament de març era de 30 euros, cinc euros més cares que fa un any.

Pel què fa a la quota anual de manteniment, si es disposa de diners en un caixer d'una altra xarxa amb una targeta de dèbit, la comissió mitjana s'ha elevat en un 4,11 per cent des del març de 2011 i se situa ja en 4,05 euros, pràcticament igual que els 4,07 euros que cobren de mitjana per treure en un caixer a l'estranger.

En el cas de les targetes de crèdit, disposar d'efectiu en els caixers de la pròpia entitat costava 3,39 euros a tancament de març, enfront dels 3,20 euros d'un any abans i fer-ho en altres de la mateixa xarxa es cobra una mitjana de 4,25 euros.

I quant a la comissió per aconsguir efectiu en altres xarxes a través una targeta de crèdit era de 4,64 euros, també pràcticament igual que el recàrrec de 4,70 euros que apliquen per fer-ho a l'estranger.

Les mateixes dades del Banc d'Espanya també mostren que el març, les entitats financeres van apujar les comissions que cobren semestralment pel manteniment dels comptes corrents. En concret, cobraven 27,34 euros, un 21,78 per cent més que els 22,45 euros d'un any abans. En el cas de comptes d'estalvi, la puja és del 22,36 per cent, fins a 26,70 euros.

I segons les mateixes dades, també van experimentar pujades gairebé totes les comissions d'estudi, obertura, cancel·lació i subrogació de préstecs, tant hipotecaris com per a altres fins.