La Comissió Europea va afirmar ahir que farà una anàlisi econòmic d'Espanya que tingui en compte la situació macroeconòmica del país per decidir si dóna més temps al Govern per reduir el dèficit al 3 per cent del PIB, fixat per a 2013.

"Juntament amb els seus socis europeus, Espanya ha posat en marxa una consolidació pressupostària basada en recomanacions del Consell. Es tracta de paràmetres que Espanya ha de respectar", va afirmar el portaveu comunitari d'Afers Econòmics i Monetaris, Amadeu Altafaj, en la roda de premsa diària de la Comissió Europea.

"Es farà un anàlisi econòmic per part dels serveis de la Comissió i aquest haurà de ser aprovat a nivell polític per part de la mateixa i tindrà en compte l'entorn macroeconòmic del país" per decidir com prosseguir en matèria de dèficit, va explicar.

Així consta en el Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC) i en el nou paquet de la governança econòmica, que va entrar en vigor el 13 de desembre passat, va recordar.

La Comissió Europea publicarà les seves previsions econòmiques de primavera el pròxim dia 11 de maig i inclourà les perspectives de creixement, deute, dèficit, inflació i d'ocupació per als 27.

A partir d'aquest moment i de l'anàlisi dels programes nacionals d'estabilitat i de reformes, la Comissió Europea publicarà el 30 de maig les seves recomanacions específiques per a cada país.

En qualsevol cas, va subratllar Altafaj, els objectius "no estan subjectes a negociacions polítiques sinó a anàlisis econòmics".

Caiguda del PIB

Pel que fa a l'any vinent, Espanya preveu en el programa d'estabilitat que el creixement econòmic sigui d'un tímid 0,2 % del PIB. La Comissió preveia en tardor passada un creixement de l'1,4 %. El Fons Monetari Internacional va pronosticar l'abril que Espanya reduirà el dèficit el 2012 al 6 % i en 2013 al 5,7 %. De fet, no arribaria al 3 % acordat amb la Comissió Europea per a l'any vinent abans de 2018.

El vicepresident econòmic i comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, va recalcar dissabte que, al contrari del que molts pensen, el marc fiscal europeu no suposa un "vestit de talla única" per a tots els Estats membres. La data límit perquè Espanya redueixi el seu dèficit al 3 per cent és 2013 i l'objectiu intermedi és el 5,3 % per a aquest any. En qualsevol cas, abans que es multi a un país -amb un 0,2 % del PIB- s'adverteix al mateix i la possibilitat d'emprendre més ajustos i fer més esforços per poder arribar a l'objectiu. Si la Comissió constata que s'ha fet els esforços necessaris, podria donar més marge a un país.