El president del Govern, Mariano Rajoy, va dir ahir que per ara no aplicarà les mesures proposades per l'FMI, i va insistir que el que és important és "Europa, que ha de transmetre un missatge al món que l'euro és un projecte irreversible".

Rajoy es va referir a l'informe de l'FMI, que va recomanar divendres al Govern d'Espanya que pugi l'IVA i rebaixi els salaris dels funcionaris, durant una conversa informal amb periodistes després de clausurar la 17a Unió Interparlamentària Popular, que es va celebrar a Sant Sebastià.

L'FMI ha demanat a Espanya que augmenti els ingressos amb una pujada de l'IVA i dels impostos especials, i es plantegi "futures retallades de salaris públics".

El president va dur que el de l'FMI és un informe més com altres que han emès altres entitats i va aclarir que les mesures proposades no deixen de ser recomanacions.

Segons la seva opinió, en el moment actual es dóna més importància a aquesta mena de suggeriments de la que realment tenen, alhora que va afirmar que la prioritat del Govern consisteix a reduir el dèficit públic.

Rajoy va destacar als periodistes que el Govern treballa ja en la reforma de l'administració pública, la més immediata que abordarà l'Executiu.

El president va sostenir que per a ell, el més important és Europa, de manera que va donar més rellevància a la pròxima reunió de l'Eurogrup, prevista per a finals d'aquest mes.

Abans, durant el seu discurs davant els 200 assistents a la Unió Interparlamentària Popular, el president també va insistir que l'important és una Europa que "necessita més integració política, fiscal i bancària, i ha de transmetre un missatge al món que l'euro és un projecte irreversible, perquè si no es generen dubtes entre els inversors".

Una setmana després de l'ajuda europea a la banca espanyola, Rajoy va dir ahir que aquesta decisió "és un pas que ens hauria de tranquil·litzar tots, perquè ja hi ha seguretat sobre el sistema financer".

El president va dir que "estem en un moment decisiu de la història europea, i avui Europa necessita política i no reglaments. Crec que és el moment d'actuar amb grandesa i altura de mires, i jo col·laboraré amb tots aquells que vulguin treballar en aquesta direcció".

Europa, va afegir, també ha de "fer costat a Grècia i aquesta complir els seus compromisos, estic convençut d'això, i això serà una extraordinària notícia per a Espanya i el conjunt dels europeus".

El president va dedicar la major part de la seva intervenció per realitzar una anàlisi de la situació i fixar-se en "l'important", perquè "hi ha molt soroll, crítiques, declaracions, espectacle, i els que estem en el Govern hem de mantenir el cap fred".