El múscul que exhibeixen els afectats per les participacions preferents a tot Espanya és proporcional a la seva indignació i al nombre de persones atrapades en aquest producte complex i de nul·la liquiditat a dia d'avui. Moltes entitats han engegat ja ofertes de bescanvi per dotar als afectats d'una solució a curt o a mitjà termini i que passa, solament de vegades, per la recuperació íntegra dels diners invertits. En qualsevol cas, el temps s'esgota. I és que, com alerta diputat socialista Antonio Hurtado, tot fa pensar que una de les condicions que imposarà Brussel·les a les entitats que rebin ajudes serà la supervisió de les seves operacions, entre elles els canvis de preferents. Això exigiria que el canvi es faci a preus de mercat, que ara és "pràcticament zero". De moment, les entitats que cotitzen en renda variable (borsa) han pogut solucionar el problema amb una canvi per accions o productes que es converteixen en accions en un termini determinat. Altres bancs no cotitzats han canviat les seves preferents per dipòsits amb un termini de venciment d'entre tres i cinc anys.

Dipòsits

És l'opció per la qual s'han decantat Caja España-Duero, Banc Mare Nostrum o Cajasur. Bankia planteja la mateixa alternativa per als més de 3.000 milions que encara té en circulació procedents de dues emissions efectuades per l'antiga Caja Madrid. El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, estudia un bescanvi per dipòsits amb una rendibilitat del 5% però a venciment. Això és, l'interès es cobraria una vegada passats els cinc anys des del canvi de preferents per un termini fix tradicional. Caja España-Duero va optar també pels dipòsits per a recuperar el 100% del valor nominal de les participacions preferents. Banc Mare Nostrum va plantejar la mateixa alternativa però amb un interès d'entre el 2 i el 2,65%, segons cada cas. Liberbank va anunciar una oferta de recompra del 100% de les preferents emeses per tot el grup per un termini fix a quatre anys.

Bescanvi per accions

El canvi per accions és un risc tenint en compte de la situació actual del mercat. Banc Santander va oferir als clients de participacions preferents un canvi per títols de manera immediata. En el que va d'any les accions de l'entitat que presideix Emilio Botín han perdut un 8,75% del valor. El Banc Sabadell va optar per la mateixa opció i de manera gairebé simultània al Santander. En el cas del banc català, que va absorbir la CAM, té una sèrie de condicionaments. El bescanvi es va fer efectiu pel 90% de les participacions preferents en curs. Si els ja accionistes esperen fins al 31 de desembre per efectuar el bescanvi, el Sabadell ofereix un 12% més sobre el preu que en aquest moment tinguin les seves accions en borsa. Des de l'1 de gener els títols del banc valen ja un 46% menys, amb el que aquesta oferta (del 12% més) seria bona solament si el preu de les accions es recupera en els pròxims mesos. En cas contrari podria implicar pèrdues.

Bons convertibles

És l'opció que més s'ha repetit. És un altre producte complex però que recupera la seva liquiditat en un termini determinat: es converteix en accions, i aquestes es poden vendre. CaixaBank, Banca Cívica, BBVA, Banc Popular i Bankinter van escollir aquesta opció. En el cas del Popular (i Pastor), s'oferix una rendibilitat anual del 6,75% i fins a 2018, quan es converteixen automàticament en accions. Els que ho vulguin poden convertir els seus bons de manera anticipada el 4 d'abril i 4 d'octubre de cada any. Els de BBVA, que es poden canviar ja aquest mes, tenen una rendibilitat del 6,5% anual. CaixaBank va oferir un bescanvi similar, encara que més complex. Va canviar el 30% de les seves preferents per accions (amb venciment en 2012 i juny de 2013) i en obligacions subordinades, però aquestes amb un termini de deu anys (fins al 2022).

Entitats ja subhastades

En línies generals, les firmes subhastades podran donar una solució per a les seves participacions preferents en línia amb el que ha posat sobre la taula el banc que les ha comprat. És el que passarà amb les preferents de Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), adquirida en subhasta pública per Banc Sabadell. L'entitat catalana a ofert als titulars de participacions preferents i deute subordinat de Banc CAM la compra d'aquests títols en efectiu a canvi de la reinversió en accions. Així, segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el Sabadell adquirirà els esmentats títols al 100% del seu valor nominal. L'import efectiu màxim de l'oferta de compra és de 2.021 milions d'euros, equivalent al 124% del valor nominal dels valors als quals es dirigeix. Per a Unnim, lliurada al BBVA, encara no existeix una solució clara. Les seves preferents podrien canviar-se per bons convertibles, però la integració total amb el banc que presideix Francisco González no serà efectiva fins al segon semestre de l'any. Finalment, BBK Bank -propietària de Cajasur va oferir un bescanvi per dipòsits a tres anys, amb la recuperació del 100% invertit.