El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va confirmar que el Govern seguirà les recomanacions europees d’apujar l'IVA, eliminar la deducció per compra d'habitatge i reduir la fiscalitat del treball, alhora que augmentarà la jornada setmanal als funcionaris.

En el curs d'estiu de la Universitat Complutense «Emprenedores autónomos: creadores de ocupación», Montoro no va voler, no obstant això, posar una data a aquestes reformes, pel que es manté la incògnita de si s'aprovaran en el Consell de Ministres de divendres que ve.

«El Govern complirà les conclusions del Consell Europeu. En el que hem d'insistir és que tots els governs i totes les institucions han de complir», va dir el ministre en referència a les posteriors reticències de Finlàndia i Holanda a acords com la recapitalització directa de la banca.

En l'esmentada reunió celebrada a finals de juny es va recomanar a Espanya -amb suport del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy- ampliar la base imposable de l'IVA perquè existeix una baixa proporció de recaptació procedent d'aquesta taxa, gravar menys el treball i eliminar la desgravació per compra d'habitatge.

Una de les idees que estudia el Govern és canviar de base imposable alguns productes i serveis que en l'actualitat es beneficien de l'IVA reduït o superreduït (4 % o 8 per cent), i situar-los en el general, del 18 %.

Frau fiscal

El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques també va posar èmfasi en el projecte de llei ja remès a les Corts per a la lluita contra el frau fiscal, ja que es vol «eradicar una vegada per totes» l'economia submergida.

De fet, segons Montoro, aquest impost no hauria de pujar «tant» si «no existís aquesta pregunta de amb IVA o sense IVA que es veu com un esport nacional en qualsevol racó de la geografia espanyola».

Va recordar que el 2002 i 2003 la recaptació per IVA creixia un 14 % en termes interanuals «perquè el pagaven els emprenedors» i «hi havia una consciència que pagant impostos es descansa millor i que defraudant Hisenda es fa un gran perjudici social».

El titular d'Administracions Públiques va afirmar també que estudia ampliar les hores de treball setmanals dels funcionaris i assimilar el seu règim laboral al del sector privat a través de fórmules com donar cada vegada més pes a les avaluacions permanents sobre la seva productivitat.

No obstant això, va aclarir que no es planteja la idea d'acabar amb els sis dies lliures d'assumptes propis dels quals gaudeixen els funcionaris.

Segons el parer del ministre, resulta a més fonamental sanejar la banca i segregar els actius perjudicats per la crisi, prioritàriament lligats al sector immobiliari, que se segueixen computant a uns valors que no són els del mercat actual.

Al costat d'aquesta iniciativa -i també amb la finalitat d'augmentar el crèdit per als emprenedors- va considerar necessari reduir el dèficit públic, per a la qual cosa s'ha convocat a les comunitats autònomes en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de dijous que ve.

Montoro va explicar que aquesta reunió servirà per establir un sostre de despesa per a ­l'any que ve, amb el compromís de les autonomies sobre els objectius de dèficit públic que sortiran avui de l’Ecofin.

Draghi, en contra la pujada

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va instar ahir els governs de països de la UE en dificultats a donar prioritat a la retallada de despeses per damunt de l’augment d’impostos per no veure’s colpejats per la recessió. Draghi, en una compareixença davant el Parlament Europeu, va criticar com alguns executius que «tenien molta pressa» es van centrar en l’augment dels impostos i va assegurar que «és l’últim que s’ha de fer» en aquest tipus de situacions. Segons el responsable del BCE, per aquest motiu per ara «no es veuen avantatges de la reducció del dèficit» en l’economia d’alguns països.

Draghi va mostrar la seva confiança que els «beneficis es vegin amb el temps» i va insistir que la prioritat ha de ser «més reducció de despesa i menys taxació».