El pla Prepara, que contempla una ajuda de 400 euros mensuals durant sis mesos per als desocupats que han esgotat les seves prestacions i s'incloguin en programes de formació, conclou demà a l'espera que el Govern decideixi si el prorroga o deixa que s'extingeixi. Actualment es beneficien d'aquest programa al voltant de 200.000 persones amb ingressos inferiors a 400 euros al mes sense dret a cap altre subsidi per desocupació, encara que el ministeri d'Ocupació espera fer balanç detallat en els pròxims dies.

El pla Prepara, que es va posar en marxa el 15 de febrer de 2011 per a un període de sis mesos, es va dissenyar com a part del programa de requalificació professional del Govern socialista per als desocupats sense prestació i ja ha tingut dues pròrrogues. L'última, el febrer de 2012, va ser decidida pel Govern de Mariano Rajoy, que va destinar al pla una partida de 525 milions d'euros en els pressupostos de 2012.

La setmana passada el PP va ?obrir la porta a la renovació del pla, ja que va reconèixer la importància del subsidi per als aturats sense cobertura, encara que va considerar que s'hauria de millorar per aconseguir una major inserció al mercat de treball dels desocupats adscrits. En el mateix sentit es va manifestar ahir en declaracions a Onda Cero el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, que es va mostrar partidari d'una reconversió del Prepara perquè no acabi convertint-se únicament en l'últim recurs econòmic del desocupat.

El Consell de Ministres, que tornarà a reunir-se el pròxim 24 d'agost, haurà de prendre una decisió sobre això i podrà fer-ho de manera retroactiva perquè l'eventual pròrroga del Prepara o la seva reconversió en un altre programa pugui tenir efecte des del dia 16. Els sindicats CCOO i UGT van exigir ahir de nou que es mantingui el pla Prepara apel·lant al fet que al voltant de 200.000 aturats podrien quedar-se sense cobertura i perquè calculen que en el futur la seva supressió afectaria prop de 600.000 desocupats a l'any. En un comunicat conjunt, van insistir que si no hi havia una major inserció laboral era perquè en aquests moments no s'estava creant ocupació, com demostra el fet que la taxa d'atur hagi pujat en el segon trimestre fins al 24,63% i el nombre total de desocupats s'hagi situat en 5.693.100. També el PSOE ha fet en l'última setmana una campanya activa, públicament i en les xarxes socials, a favor del manteniment d'un programa que es va crear durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero. El pla va néixer sota el nom de Programa Temporal de Protecció per Desocupació i Inserció (Prodi) l'agost de 2009 i contemplava ajudes de 426 euros mensuals per als aturats que haguessin esgotat les seves prestacions per desocupació. La seva durada inicial era de sis mesos, però es va prorrogar altres sis el febrer de 2010 i sis més l'agost de 2010. El febrer de 2011 es va donar per acabat aquest primer pla i es va decidir la seva substitució pel Prepara, després que hi ?ha?guessin participat 852.249 persones, entorn de 400.000 de les quals van trobar treball abans d'acabar-lo, mentre que el seu cost va ser de 1.635 milions.