El fons de prevenció, que es nodreix dels excedents de les mútues, ha estat utilitzat per la Seguretat Social per primer cop per pagar les pensions, segons la secretària d'Estat de la Seguretat Social. En concret, el sistema ha fet servir el juliol un total de 4.400 milions. El 4 de juliol es van donar dues ordres de 1.700 milions cadascuna i el 24 de juliol unes altres dues de 500 milions. El consell de ministres del 25 de maig va decidir desinvertir 2.800 milions d'aquest fons que tenia acumulats fins a 4.646 milions. Fonts de la SS qualifiquen l'accés al fons com un ''mecanisme'' de tresoreria que evita l'ús del fons de reserva, la guardiola del sistema que es manté intacte en prop de 68.000 milions.

En una compareixença de Tomás Burgos, secretari d'Estat de la Seguretat Social per informar sobre l'evolució del nombre de cotitzant a la Seguretat Social durant l'agost, el titular d'aquest Ministeri ha reconegut que per primer cop s'havia utilitzat aquest fons per fer front al pagament de les pensions.

La utilització d'aquest fons s'ha d'entendre, segons han explicat a la Seguretat Social, com un ''mecanisme'' de tresoreria per fer front al problemes de caixa que es donen davant la caiguda continuada del nombre de cotitzants de la Seguretat Social i que aquest agost s'ha reduït fins els 16,682 milions de cotitzants, reculant fins els nivells que es registraven el desembre del 2002, deu anys enrere.

L'ús dels recursos d'aquest fons de prevenció permet obtenir recursos de caixa sense necessitat d'accedir al sistema financer o l'endeutament, amb un cost financer substancialment per sobre del cost a pagar si s'utilitza els propis fons.

Els problemes de tresoreria es donen aquests últims mesos perquè la davallada del nombre de cotitzants fa que sigui necessari disposar d'un cert marge de tresoreria i obliga en alguns casos a desinvertir paquets de recursos dipositats en els mateixos fons del sistema.

El fons de prevenció tenia acumulats el juliol un total de 4.646 milions. El consell de ministres del maig davant el poc us que es feia en els últims anys d'aquest fons, el 2011 es van utilitzar 71 milions, va aprovar la desinversió de 2.800 milions per poder disposar de liquiditat.

Fonts del ministeri d'Ocupació han explicat que durant l'agost ja es va informar de l'utilització d'aquest fons i que el maig també es va informar de la decisió del consell de ministres de desinvertir aquests 2.800 milions, per tenir recursos disponibles per si era necessari utilitzar-los.

Els fons de reserva, el que es considera la guardiola del sistema, no ha estat utilitzat i es manté amb uns recursos pròxims als 68.000 milions, prop del 7% del PIB.