La cooperativa Girona Fruits, amb seu a Bordils, invertirà 5 milions d'euros aquest 2013 per aixecar un nou magatzem frigorífic. La nau tindrà 3.766 metres quadrats i permetrà incrementar en un 35% la capacitat d'emmagatzematge de les instal·lacions actuals. En total, Girona Fruits podrà conservar-hi 5.700 tones de poma i pera. La inversió suposarà estalviar lloguers i transport, allargar la temporada comercial (sobretot de les varietats Gala i Granny Smith) i poder arribar a nous mercats, sobretot països de l'Amèrica del Sud. Girona Fruits, formada per 27 productors, ha tancat l'exercici facturant 17,9 milions.

Girona Fruits, creada ara fa 48 anys, la formen 27 productors, la majoria dels quals tenen els camps al Baix Empordà. La cooperativa compta amb 648 hectàrees de fruiters, repartides sobretot a l'entorn dels rius Ter i Fluvià.

Girona Fruits s'ha centrat en la producció de poma (de les varietats Golden, Red Delicious, Granny Smith i Gala). En menor mesura, també processa i comercialitza pera, préssec i nectarina. Durant la campanya de l'any passat, la cooperativa va recollir 29.292 tones de poma i pera.

Des de la seu de la cooperativa es processen les diferents varietats i se separen per pes, calibre i també per sucres. En total, els seus magatzems frigorífics compten amb capacitat per guardar-hi 15.840 tones de poma i pera. Tota la producció que no es pot emmagatzemar a Bordils o bé s'envia directament als llocs de destí, o bé es guarda en càmeres de lloguer. Anualment, això suposa uns costos d'aproximadament 600.000 euros. "I a més, no sempre la qualitat de les cambres frigorífiques de lloguer és la desitjable", concreta el seu gerent, Josep Maria Cornell.

Les obres de la nova nau, que se situarà en uns terrenys adjacents a la seu actual, ja han començat. Es preveu que el nou magatzem pugui entrar en funcionament a finals de setembre del 2013, coincidint de ple amb la campanya de recollida de poma.

Segons concreta Cornell, els socis de Girona Fruits invertiran directament 2,5 milions. La resta prové d'una subvenció de 750.000 euros i d'un préstec d'1,75 milions, que esperen els concedeixi l'Institut Català de Finances (ICF).

Cornell precisa que la nova nau frigorífica permetrà allargar la temporada comercial d'algunes varietats (sobretot, Gala i Granny Smith). Això es deu a un sistema de refrigeració que es coneix amb el nom d'atmosfera dinàmica, que manté durant molt més temps totes les qualitats organolèptiques de les pomes.

A més, el gerent hi afegeix que, amb el nou magatzem, Girona Fruits podrà estendre les exportacions a nous mercats. Entre aquests, països de l'Amèrica del Sud on ara no s'arriba i també zones dels Emirats Àrabs.

Del total de producció, un 35% va a parar a Catalunya, un 10% a les illes Canàries, un 20% s'exporta i la resta, es reparteix arreu de l'estat espanyol. Entre els països on Girona Fruits ven poma hi ha Hondures, Panamà, Mauritània, el Senegal, Algèria, Rússia, Anglaterra, Suècia i Finlàndia.