Girona va tancar el mes d'octubre amb un descens de les vendes de turismes i tot terrenys del 27,54%, el mes elevat de les quatre demarcacions catalanes. Segons dades de les diferents patronals del sector, durant l'octubre es van matricular a Girona 655 automòbils, la majoria (463) comprats per particulars, i la resta per empreses (192). En l'acumulat de l'any, a Girona les vendes cauen un 12,8%, acusant sobretot la baixada del mercat d'empreses (-21%).

En el que portem d'any, Citroën és la marca amb un volum més gran de vendes a Girona, amb 662 unitats matriculades. La segueixen Volkswagen (626), Peugeot (589), Seat (580) i Nissan (562).

En el conjunt de Catalunya les vendes van caure un 18,6% en relació al mateix mes de l'any anterior, mentre que en l'acumulat de l'any el descens és del 9,3%.

A tot Espanya, el mercat d'automòbils persisteix en la seva forta crisi, en comptabilitzar a l'octubre 44.873 matriculacions, un 21,7% menys que les 57.278 del mateix mes de 2012.

Octubre ha estat el primer mes de vigència del Pla PIVE i, segons les fonts informants, es registren més de mil reserves diàries, de manera que en 15 dies, tenint en compte que únicament n'hi ha hagut 8 d'efectius, s'han comptabilitzat més d'11.000 reserves, que es traslladaran als resultats de matriculacions en els pròxims mesos de novembre i desembre.

Els concessionaris catalans asseguren que han vist augmentades les visites de compradors i les reserves de vehicles gràcies a la posada en marxa del pla d'ajudes a la compra, tot i que "no hi ha hagut temps material" de traduir aquestes reserves en dades de mercat, tenint en compte que només hi ha hagut vuit dies laborals efectius.

És per això que el Gremi del Motor de Catalunya espera que en els pròxims mesos, sobretot al novembre i desembre, les vendes augmentin fruit de les visites i reserves que els concessionaris han rebut últimament.

"El Pla PIVE porta una esperança al sector de la distribució catalana", va assegurar el president de la patronal, Miquel Donnay.

A tot Espanya, Canàries ha estat l'única comunitat autònoma espanyola que ha crescut -un 3%- en matriculacions de turismes durant el mes d'octubre, recolzada en el fort creixement de les compres d'empreses de lloguer de cotxes, davant la llarga temporada turística de l'arxipèlag.

Fora d'aquest territori, el descens de les matriculacions és la constant, destacant els retrocessos d'Extremadura, en un 36,2%; d'Andalusia, en un 31,6%; d'Astúries, en un 29,4%; de Castella i Lleó, en un 27,9%; i del País Basc, en un 24,8%.

Mateixa tendència en motos

Tampoc acaba d'aixecar cap el sector de les dues rodes. Segons dades del Gremi del Motor, les vendes de motos van caure un 27% a Girona i un 19% a Catalunya durant l'octubre. En tot l'exercici, els descens és del 12,7% i del 15,1% respectivament.

Pel que fa als ciclomotors, les matriculacions augmenten un 17% a Girona a l'ocubre, si bé el volum de vendes en l'acumulat de l'any cau més d'un 8% i segueix en mínims històrics.