CCOO i la UGT han fet una crida al petit comerç gironí perquè s'adhereixi a la vaga general. La secretària general de la UGT, Dolors Bassa, va avançar que aquest dimecres el sindicat farà pública una llista d'aquells qui optin per no abaixar persianes, com a mesura de pressió davant la campanya de Nadal. De moment els sindicats estan a l'expectativa de veure quin seguiment tindrà l'aturada a la demarcació. Entre els sectors on hi ha més adhesions hi ha la gran indústria i el transport, però el dubte és ara veure si el 14-N tindrà seguiment a l'administració (sobretot, als ajuntaments). CCOO, la UGT i la Xarxa pels Drets Socials han escalfat motors amb una marxa lenta de vehicles pel centre de Girona.

A poques hores perquè comenci la vaga general, els sindicats CCOO i la UGT van fer er una crida als sectors més indecisos -o que ja han anunciat que no tancaran- perquè se sumin a l'aturada. En concret, tant Bartomeu Compte com Dolors Bassa van reclamar al petit comerç gironí i als autònoms que optin per abaixar persianes aquest dimecres. Divendres passat, Pimec Comerç Girona ja va avisar que el sector no seguiria l'aturada.

"En aquest moment d'empobriment de la classe treballadora, apel·lem a les classes mitjanes, i sobretot al comerç, perquè se sumin a la vaga, ja que la situació també els afecta", va declarar Compte. I va afegir: "Es tracta no només d'una vaga laboral, sinó d'una protesta per defensar un model social que està en perill".

De moment, els sindicats estan fent ara el recompte d'adhesions a comarques gironines. Entre els sectors on es preveu que el seguiment d'aquest 14-N sigui més massiu, hi ha la gran indústria i el transport. Per contra, els dubtes es troben ara a veure si l'administració pública (sobretot, els ajuntaments) secundaran la convocatòria.

"Sabem que a l'ensenyament i la sanitat la convocatòria tindrà seguiment, però a la funció pública ens fa por que l'amenaça d'ERO al personal laboral pugui frenar les adhesions", va lamentar Dolors Bassa. De fet, tot i no rebre encara cap denúncia formal, sí que els dos sindicats han rebut trucades alertant de pressions per part d'empresaris en alguns sectors.

Entre aquests es troba, per exemple, la construcció. "És un dels més afectats per la crisi, i que ja acumula nombrosos expedients de regulació; i aquí sí que ens hem trobat comentaris de treballadors dient-nos que, si s'afegien a la vaga, serien els propers a entrar dins la llista d'acomiadaments", va dir Dolors Bassa.

Suport al comerç que tanqui

Aquest dimecres els representants sindicals aniran recorrent la ciutat i elaboraran una llista amb tots aquells negocis que optin per abaixar persianes i situar-se "al costat dels treballadors", va dir Bassa. Després, faran públic aquest llistat en una pàgina web, per recomanar a la gent que s'hi acosti a comprar de cara a la campanya de Nadal.

"Per tant, de cara a aquestes festes, que la gent sàpiga on anar i prioritzin aquells que durant la vaga han estat al costat de la ciutadania", va concretar.

Escalfant motors

Ahir al matí, CCOO, la UGT i la Xarxa pels Drets Socials de Girona van començat a escalfar motors davant el proper 14-N. Ho van fer amb una marxa lenta de vehicles -clàxons inclosos- que va recòrrer el centre de Girona durant una bona estona.

Abans de pujar als cotxes, es va llegir un manifest que fa una crida a la ciutadania a adherir-se a la vaga. "La vaga general programada pel proper 14-N no és només una vaga laboral, sinó que és més social que mai, més ciutadana que mai", va destacar la portaveu de la Xarxa, Núria Rocadembosch.

Avui al vespre, els sindicats ja començaran a repartir fullets informatius a les dues entrades de Girona. Després, a partir de les deu, i coincidint amb l'entrada del torn de nit a les fàbriques, hi haurà diversos piquets desplaçats als polígons i a altres punts de la demarcació (com ara, l'aeroport).