La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR), aquella a la qual estan acollits la majoria de les llars, s'incrementarà prop d'un 3 % a partir del pròxim 1 de gener després que el Govern hagi decidit congelar els peatges d'accés i que el cost d 'electricitat a subministrar hagi pujat un 6,9 %.

Els preus de les subhastes d'electricitat suposen al voltant de la meitat de la tarifa a la qual estan acollits uns 17 milions de consumidors, mentre que l'altre 50 % correspon als denominats peatges d'accés, amb els quals es cobreixen costos regulats associats al subministrament elèctric. Al costat d'aquest increment de la tarifa, a partir de gener els usuaris amb potències contractades entre 3 i 10 quilowatts i que sobrepassin en més d'un 10 % determinats consums mitjans hauran de fer front a recàrrecs que podrien encarir el seu rebut de la llum entre l'1 i el 8%.

Rebuig dels consumidors

Després de conèixer-se el resultat de la subhasta i les estimacions del sector per al pròxim trimestre, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va advertir que l'increment previst per a la TUR suposa uns 44 euros a l'any per a un rebut mitjà.

Així mateix, va criticar la falta de transparència i competència en la fixació del preu de l'electricitat, una situació que, han afegit, es pot veure agreujada si el Govern decideix eliminar la tarifa d'últim recurs.

En aquest context, la patronal elèctrica Unesa, integrada per les cinc grans companyies que operen a Espanya -Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, HC Energia i E.On-, va alertar que el dèficit de tarifa i els nous impostos energètics "dificulten qualsevol inversió i posen en risc la viabilitat del sector".

D'acord amb el resultat de la subhasta Cesur celebrada ahir, el preu base de l'energia s'ha encarit un 10 % fins als 54,18 euros/MWh, mentre que el punta ho ha fet un 12,7 % fins als 61,15 euros/MWh

Des de començaments d'any ençà, la TUR -a la qual es poden acollir els usuaris amb potències contractades inferiors als 10 quilowatts (kW)- ha pujat un 4 % l'abril i un 7 % el juliol, per passar a abaratir-se un 2,4 % l'octubre, una rebaixa que va quedar anul·lada per l'increment de l'IVA el setembre (del 18 al 21 %).