Cada català gastarà 85 euros de mitjana en la que serà la primera temporada de "rebaixes lliures" a Espanya, un 13% menys que a l'exercici anterior i un 23% menys que al 2007, quan la despesa es va situar en 110, segons una enquesta feta per la Federació d'Usuaris-Consumidors Independents (FUCI).

A tot Espanya, la previsió és que cada consumidor gasti 80 euros, un 11% menys que durant les rebaixes de fa un any i un 33% ?menys que quan va començar la crisi, fa cinc anys.

Per comunitats autònomes, l'estudi apunta que les que més gastaran seran Madrid, amb 95 euros, i València, amb 87; les que menys, Canàries, amb 72 euros, i Castella-la Manxa, amb 74.

Pel que fa a la reducció de la despesa, a totes les comunitats s'observa un "fort" descens, sobretot, a Andalusia, Astúries i Catalunya, davant del País Basc que serà l'autonomia on menys retrocedirà el consum.

De l'enquesta feta es desprèn també que el 83% dels consumidors preveu gastar menys diners i només un 17% gastarà més.

Per la seva banda, segons una enquesta feta per l'Associació Empresarial de Comerç Tèxtil i Complements (Acotex), un 20% de les botigues de moda del conjunt d'Espanya iniciaran aquest dimecres les seves rebaixes, mentre que un 13% ja ho va fer durant el mes de desembre.

La majoria, un 52% d'aquests establiments, esperarà fins al 7 de gener per posar rebaixes en les seves col·leccions tot i que, durant el mes de desembre, molts comerços han aplicat promocions puntuals i ofertes sobre determinats productes.

El Govern central va liberalitzar els horaris comercials i el període de rebaixes, però el Govern català va respondre signant un decret segons el qual a Catalunya només poden fer-se a partir del 7 de gener.

Els empresaris del sector tèxtil estimen que les vendes durant el pròxim període de rebaixes rondaran els 3.600 milions d'euros, fet que suposa una xifra "en línia" amb la facturació anotada la campanya anterior i més del 20% de les vendes de tot l'any, segons va dir el president de la patronal tèxtil, Borja Oria.

Segons va assenyalar, el sector encara les rebaixes d'hivern, disposades tradicionalment entre gener i febrer, amb "preus agressius" i descomptes que podrien arribar al 50% sobre el valor inicial.

La patronal ha estimat que la despesa mitjana en rebaixes serà de 82 euros, fet que suposa un descens del 3,5% respecte a la passada campanya, a causa de la preocupació per la situació econòmica en general i de les llars, l'actitud més cauta i previsora i l'eliminació de la paga extra als funcionaris.

Oria va explicar que la temporada de tardor i hivern "no ha estat bona", amb un descens en la xifra de negoci global d'entre el 3% o 4% a causa de a la difícil conjuntura econòmica, a la qual s'ha unit l'impacte negatiu que ha tingut sobre els comerciants l'increment de l'IVA, que en general no ha repercutit en els preus però que ha tingut un efecte psicològic en el consumidor.