La Plataforma per al Dret a un Habitatge Digne (formada per Justícia i Pau, Càritas Diocesana, l'OCUC, CCOO i la UGT de Catalunya) va instar ahir a la Generalitat que decreti el lloguer forçós dels habitatges buits de la banca. Els promotors de la iniciativa han calculat que hi ha 120.000 pisos nous i de segona mà buits en mans d'entitats financeres a Catalunya, que s'haurien de posar forçosament al mercat de lloguer per satisfer la demanda d'habitatge. "Tothom té dret a tenir un habitatge digne, els habitatges estan buits i en mans d'entitats financeres, que en alguns casos han estat nacionalitzades. Això és una contradicció", va sentenciar el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres.

Els portaveus de les entitats van fer una crida a totes les organitzacions socials sensibilitzades amb els problemes d'habitatge, com podria ser la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, a què s'uneixin a la seva demanda. Els promotors van descartar la via de la iniciativa legislativa popular (ILP) per aconseguir els seus fins.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, va defensar la "mobilització social" per aconseguir el lloguer forçós, especialment per les famílies desnonades per execucions hipotecàries, impagament del lloguer o mal allotjades, perquè "hi ha una majoria social a favor d'això i volem que el Govern respongui aquesta demanda".

La directora de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), Montserrat Torrent, va xifrar en 220.000 unitats la demanda no satisfeta d'habitatge a Catalunya i va assegurar que el Principat hauria de tenir un parc públic de vivenda de 500.000 pisos en relació als estàndards europeus.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, va assegurar que els promotors no estan fent "volar coloms", ja que els governs d'Andalusia, Canàries i Navarra han pres mesures similars.

"És una proposta sense cost pel pressupost públic, els bancs tenen pisos disponibles, i la Generalitat té les competències per legislar i la infraestructura per lligar demanda i oferta d'habitatge", va sentenciar Gallego.

Les entitats promotores van insistir en sumar altres organitzacions a les seves reclamacions i es van comprometre a transmetre les seves peticions als grups parlamentaris catalans.