Tot just transcorregut un mes de l'aprovació de la reforma elèctrica, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, es va defensar de les crítiques del sector i confia que les empreses de renovables que hagin de refinançar crèdits no trobaran dificultats.

"Crec que molts inversors (del sector de renovables) hauran de renegociar les condicions amb les seves respectives entitats financeres, però crec que això no hauria de suposar un gran problema", va dir.

El ministre, que va assegurar que ha rebut les felicitacions del sector bancari per la reforma, considera que mantenir la retribució de les empreses del sector elèctric amb la crisi actual és insostenible. "En la situació en què està la desocupació i com està la demanda elèctrica, ja no poden continuar percebent la rendibilitat que percebien abans. Això es podia fer en una època d'expansió. Ara no", va explicar.

La reforma del sector aprovada el 12 de juliol passat canvia la retribució per al règim especial (renovables i cogeneració), que deixarà de cobrar les actuals primes i complements per passar a un sistema amb una rendibilitat del 7,5% durant tota la vida útil de les centrals.

Des del sector renovable, especialment el fotovoltaic, alerten que els canvis portaran a la fallida a molts inversors, entre ells petits estalviadors. "És veritat que fins ara molts inversors en energies renovables percebien una rendibilitat per sobre del 15% però això no és en absolut raonable", assenyalava.

Aquestes quantitats "després es reflecteixen en els costos del sistema que paguem tots els consumidors a final de mes en el rebut de la llum. I com això no ho podem seguir assumint hem de reduir la rendibilitat. I ja no va a ser d'un 15% ni d'un 14% ni d'un 12% ni d'un 10%. Serà una rendibilitat raonable",va concloure.

El Govern encara ha d'aprovar la metodologia per establir el cost d'inversió sobre la qual es calcularà la rendibilitat, normativa que Sòria preveu tenir a punt abans que acabi 2013. A més, la reforma recull una revisió de la part regulada de la tarifa elèctrica (peatges) que ha suposat una pujada mitjana del rebut de la llum del 3,2% des d'aquest mes d'agost. Sobre aquest últim punt, el ministre va descartar noves revisions dels peatges, pel que si hi ha futures pujades dependran "exactament del que passi al mercat, és a dir, no serà una decisió del Govern", va explicar.

Per Sòria la de juliol ha estat la reforma "definitiva" en els aspectes regulatoris, però va avançar que en el que queda d'any abordarà el funcionament del mercat elèctric. El titular d'Indústria espera que el pressupost del seu departament en 2014 no quedi "molt més minvat" que el d'aquest any, tot i que és conscient que la prioritat és reduir el dèficit públic, i va assegurar que sigui el que sigui mantindrà tots els plans actuals de suport industrial (sectors estratègics, automoció, reindustrialització, Avança).

El 2013 Indústria va comptar amb una mica menys de 3.000 milions, davant 5.300 milions que tenia al començament de la legislatura.