Les compravendes d'habitatges protagonitzades per estrangers representen el 34% del total d'operacions registrades a Girona durant el primer semestre de l'any, un percentatge que s'ha triplicat des que va començar la crisi, quan els compradors forans representaven només el 10%.

Segons dades del Ministeri de Foment, el territori gironí ha acollit un total de 3.480 compravendes durant els primers sis mesos de l'any, 1.678 a càrrec de compradors de fora d'Espanya.

El president del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona, Ramon Corominas, atribueix l'auge a la confluència de la caiguda de la demanda interna amb la baixada dels preus, que fan més atractius els immobles a ulls dels estrangers. Els principals compradors segueixen sent els francesos i els belgues que busquen una segona residència modesta, moltes vegades en segona línia de costa, i els principals destins són localitats de la Costa Brava, com Roses, Empuriabrava i Lloret de Mar.

Corominas ressalta que les recents pujades d'impostos al país gal han provocat que molts francesos hagin optat per desviar capital financer del seu país cap a inversions patrimonials a Espanya.

Per darrere dels tradicionals mercats francòfons se situen els compradors procedents de les antigues repúbliques soviètiques, sobretot russos, que han eclosionat en el mercat català durant els últims anys i cada vegada guanyen més preponderància.

El perfil del client rus que s'ha donat a conèixer durant aquests anys ha estat el d'un comprador opulent i sense privacions que busca cases singulars pel seu disseny, mida i prestacions, sense que el preu sigui un condicionant. Tot i això, Corominas precisa que en les últimes temporades ha aparegut un altre tipus de client rus a la zona, aquell que, atret pels primers, busca una segona residència estàndard i més assequible.

El president dels API de Girona destaca els fons d'inversió internacionals com un tercer grup de compradors en voga, i apunta al mercat xinès com a objectiu de futur.

A la resta de Catalunya el percentatge de compradors estrangers gairebé no ha variat des que va començar la crisi, i es manté en quotes d'entre el 5% i el 15%.

Corominas descarta que el percentatge de compradors estrangers segueixi creixent a Girona i la Costa Brava, i preveuque descendeixi lleument en els últims mesos de l'any.