La cooperativa d'energia verda Som Energia acaba d'arribar als 10.000 socis. Impulsada per un grup de persones vinculades a la Universtitat de Girona, es va constituir oficialment el desembre de 2010, convertint-se en la primera cooperativa d'energies renovables de l'Estat. Des de l'aleshores, el seu creixement ha estat espectacular.

Actua en el mercat com a comercialitzador d'energia (certificaque és d'origen renovable), però també com a productor. En aquest sentit compta amb diverses plantes fotovoltaiques en coberta, una planta de biogàs, i ha posat en funcionament una caldera de biomassa en col·laboració amb la Fundació Plataforma Educativa.

Un dels secrets de l'èxit de Som Energia, que ha arribat arreu de l'Estat gràcies a la participació activa dels seus socis, que participen en xerrades difonent el projecte de la cooperativa.

La implicació és tan gran que en menys d'un any van aconseguir captar 3,5 milions d'euros gràcies a les inversions de 794 socis. Aquests diners es destinaran a impulsar projectes de generació d'energia renovable.

El proper cap de setmana, la cooperativa amb seu al Parc Tecnològic de la UdG celebra la segona edició de l'Escola de Setembre a La Conreria de Tiana. S'espera la participació de més de 250 persones, que durant tres dies debatran sobre quins projectes són viables actualment, sobre la comercialització de gas o sobre com reforçar les estructures locals de la cooperativa.

Miquel Miró, director de la cooperativa assegura que "tot i que la reforma energètica proposada per l'actual Govern representa un fre a les mesures d'eficiència energètica i al desenvolupament de les renovables, els membres de Som Energia ens reunim per definir quines actuacions volen promoure dintre l'actual marc regulatori. No volem defallir en el nostre propòsit d'augmentar el pes de les fonts renovables d'energia a la nostra societat"

Jordi Ortiz, membre del grup local de Barcelona de la cooperativa desaca que l'Escola de Setembre del proper cap de setmana "és un exemple de l'interès que posa Som Energia a fomentar la participació i el debat de la ciutadania".

"Sense la implicació de la gent no serà possible transformar el model energètic actual per fer-lo més democràtic, just i sostenible", afegeix Ortiz.