CaixaBank, el banc presidit per Isidre Fainé, va guanyar 503 milions el 2013, xifra que suposa un 118% més que el 2012 i abandonar la tendència de descensos de beneficis que s'havia enquistat a l'entitat des de l'any 2009 pels efectes de la crisi. Aquest resultat ha arribat tot i mantenir un esforç en volum de provisions similar al que es va fer el 2012, fet que ha suposat consumir 7.501 milions, només un 4,81% menys del que es va destinar a l'exercici anterior. La integració de Banca Cívica i Banc de València durant l'exercici han fet créixer la quota de mercat fins al 27,4% i els nivells de solvència s'han situat en el 12,9% en normativa de Basilea II i en el 11,7% de "core capital" a Basilea III.

Així, els cinc grans bancs espanyols -Santander, BBVA, CaixaBank, Popular i Sabadell- van obtenir el 2013 un benefici net de 7.674 milions d'euros, quatre vegades més que un any abans, gràcies a la menor necessitat de provisions. La llista no inclou Bankia, ja que presenta els seus comptes de l'exercici dilluns, encara que per mida -la seva capitalització supera Popular i Sabadell- forma part del club dels grans.

Malgrat que els números de 2013 estan encara lluny dels guanys de 2011, quan aquestes cinc entitats van aconseguir més de 10.000 milions d'euros de beneficis, el canvi de rumb és evident i tots els bancs aconsegueixen beneficis.

El cas més cridaner és el del Popular, que el 2012 va patir pèrdues per import de 2.461 milions d'euros pels fons apartats per cobrir crèdits dubtosos o fallits de la cartera general o immobiliària, sanejaments que es van elevar a 9.600 milions. El 2013, el Popular va tornar als beneficis i va guanyar 325 milions d'euros.

Obligats per la reforma financera aprovada pel Govern el 2011, els bancs van haver de fer front el 2012 a quantioses provisions, que el 2013 ja van ser molt menors.

El Santander va liderar la classificació amb 4.379 milions d'euros de beneficis el 2013, gairebé el doble que un any abans, una vegada cobert el seu risc immobiliari. L'entitat espera ser aviat "més rendible que abans de l'inici de la crisi", segons va assegurar el seu president, Emilio Botín.

Malgrat les pèrdues que es va anotar per la posada en valor de mercat de la seva participació al banc xinès CNCB, el BBVA va aconseguir un benefici de 2.228 milions d'euros el 2013, un 33% més que un any abans, també gràcies a les menors dotacions per a provisions i les plusvàlues per desinversions.

CaixaBank ocupa la tercera posició per beneficis nets amb 503 milions d'euros, tancades ja les integracions de Banca Cívica i Banc de València, gràcies a l'augment dels ingressos del negoci bancari i les plusvàlues per operacions corporatives.

Banc Sabadell, per part seva, va triplicar l'any passat els seus beneficis amb 247,8 milions d'euros, amb el que l'entitat ha superat "un punt d'inflexió" amb "la recuperació dels marges i la tornada al camí d'una major rendibilitat", en paraules del seu president, Josep Oliu.

Creix la morositat

Entre les principals magnituds, destaca la morositat, que va empitjorar en tots els casos afectada pel procés de reclassificació de préstecs dubtosos.

Per al Santander, va passar del 4,54 % al 5,64%, mentre que per al BBVA es va situar en el 6,8% des del 5,1% del tancament de 2012; la ràtio de mora del Popular es va disparar fins al 14,27% des del 8,98% de l'any anterior, mentre que la de CaixaBank va passar del 8,63% a l'11,66%, i la del Sabadell, del 9,33% al 13,63%.

Segons el president del BBVA, Francisco González, l'economia espanyola creixerà possiblement "una miqueta més de l'1%" aquest any, però el banquer va insistir que el seu potencial és d'almenys el 2% i pot arribar al 3% si l'Executiu avança en la seva agenda de reformes. Va advocar per aprofundir en els canvis al mercat de treball per reduir l'elevat l'atur.