El preu de l'habitatge lliure a les comarques gironines es va situar a finals de 2013 en 1.450 euros per metre quadrat, després de caure un 10,8% anual. D'aquesta manera, el preu mitjà a Girona retrocedeix al nivell que tenien ara fa nou anys. Girona està entre les demarcacions de l'Estat on més s'ha abaratit l'habitatge.

La captial de la demarcació és la ciutat gironina on més s'han desplomat els preus els darrers dotze mesos (-26%), si bé a Blanes, Salt i Olot, el descens anual se situa entre el 18% i el 20%. Des de l'inici de la crisi, Salt i Figueres són les poblacions gironines de més de 25.000 habitants que més han notat l'ajust de preus per la punxada de la bombolla immobiliària. Des dels preus màxims registrats el tercer trimestre del 2007, han patit caigudes superiors al 55%. El descens mitjà del conjunt de la demarcació ronda el 35% des del seu màxim històric.

En el conjunt de l'Estat, el preu de l'habitatge lliure va descendir el 4,2% a tancament de 2013, una caiguda que, malgrat haver-se moderat pel que fa als dos exercicis anteriors, representa ja la sisena caiguda anual consecutiva.

Segons l'estadística de Foment, des de 2010 no s'observava una caiguda tan baixa dels preus.

No obstant això, des dels nivells màxims aconseguits en el primer trimestre de 2008, en ple "boom" del sector immobiliari, el preu mitjà per metre quadrat acumula un descens del 27,3 %.

Amb aquestes dades, el preu mitjà de l'habitatge lliure segueix allunyat dels màxims que va arribar a aconseguir en els primers tres mesos de 2008, quan se situava en 2.101,4 euros per metre quadrat, davant dels 1.467 euros actuals, el menor import des de començaments de 2004.

Els experts assenyalen que al llarg de 2014, els preus seguiran baixant. Beatriz Toribio, responsable d'Estudis de fotocasa.és, creu que "encara és aviat per parlar de la fi de l'ajust del mercat immobiliari. Els preus seguiran caient en termes interanuals, però de forma més suau i en algunes zones del país es podrien confirmar petits repunts que s'han començat a registrar el 2013".

Segons la seva opinió, "2014 no serà un bon any per a l'habitatge, però sí serà millor que els exercicis anteriors, on el mercat ha estat completament paralitzat. Els preus i les compravendes no ens donaran grans alegries i el finançament hipotecari seguirà sent limitada, però si es confirma la recuperació econòmica, el mercat immobiliari podria començar a aixecar el cap".