La nova granja experimental que s'aixecarà a Monells (Baix Empordà) buscarà incrementar la producció del sector lleter català. L'objectiu serà aconseguir que, en un futur, Catalunya pugui ser autònoma en producció de llet i hagi d'evitar importar-ne de fora per cobrir la demanda. La Generalitat i la Diputació han signat aquest dilluns el conveni que permetrà posar al dia les antigues instal·lacions situades a la finca Camps i Armet, que fins ara gestionava el Semega, i que daten dels anys 70. La nova granja serà una realitat d'aquí a dos anys i suposarà una inversió d'un milió d'euros, que aportaran el Govern, la Diputació i empreses del sector. De moment, Llet Nostra ja s'ha implicat al projecte.

Pas de gegant per tirar endavant la nova granja experimental a Monells, que ha d'impulsar la recerca i la innovació al sector lleter. El conseller d'Agricultura i el president de la Diputació de Girona han rubricat el conveni que permetrà engegar les obres de l'explotació i fer que sigui una realitat d'aquí a dos anys.

La nova granja s'aixecarà a la finca Camps i Armet, que ocupa 72 hectàrees i que fins ara gestionava el Semega (l'organisme autònom de la Diputació de Girona). L'explotació en substituirà una d'antiga que hi ha en aquests terrenys des dels anys 70.

Les obres tindran un cost d'1 MEUR, dels quals la Generalitat n'aportarà un 50% a través del fons europeu Feder. La resta, aniran a càrrec de la Diputació de Girona i d'empreses privades del sector. De moment, ja s'ha lligat una aportació de 180.000 euros per part de Llet Nostra i, segons ha anunciat el president de la Diputació, Joan Giraut, en breu es donarà a conèixer una altra firma que també s'implicarà econòmicament al projecte.

A la nova granja experimental de Monells hi haurà 120 vaques -les mateixes que ara- però la inversió permetrà "posar al dia" tota la tecnologia de l'explotació, com ha destacat el conseller Pelegrí. L'objectiu és clar: transformar la granja en un trampolí per al sector del vaquí de llet català, amb l'objectiu que se n'incrementi la productivitat.

Ser autònoms en producció de llet

"Catalunya a dia d'avui és deficitària en producció de llet, i n'ha d'importar de fora per poder cobrir la demanda", ha precisat Pelegrí. "Ara, però, allò que volem aconseguir és que el país sigui autònom en un producte tan bàsic com és la llet", hi ha afegit el conseller.

Per això, d'entrada, en allò que es treballarà serà en definir un model de granja que serveixi d'exemple per a tot el sector. Investigant no només la nutrició dels animals, sinó també la gestió de les seves dejeccions o els controls veterinaris. El conseller d'Agricultura ha explicat que allò que es vol és traslladar al món del vaquí de llet allò que ja s'ha fet amb el sector del conill (i que té el seu exponent amb l'empresa tarragonina Cunicarn).

"El que volem és aconseguir una granja model per orientar el sector ramader", ha ressaltat Josep Maria Pelegrí. El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, també ha fet incís en el paper que tindrà la recerca i el desenvolupament (R+D) a la nova explotació. "Estem donant resposta a una necessitat real del sector lleter i a una demanda històrica dels productors catalans, no només dels ramaders sinó també de les empreses", ha dit Giraut.

Giraut també ha volgut subratllar la importància que una granja experimental d'aquestes característiques es trobi a les comarques gironines. De fet, el territori és la demarcació que produeix més llet del país (un 37% de la producció catalana) i que compta amb el 33% de les explotacions existents (en concret, 278).

La gestió de la finca, en mans del Govern

El conveni també recull que, a partir d'ara, el Semega cedeix a l'IRTA tota la gestió de la finca Camps i Armet (uns terrenys propietat de la Diputació). D'aquí en endavant, l'organisme autònom centrarà la seva activitat en fer controls a les diferents granges gironines i en el projecte que ha permès criar sementals per millorar la producció lletera (i on també hi participa un centre del País Basc).

Per últim, tot i que la nova granja experimental serà una realitat l'any 2016, el conveni crea un pla d'inversions conjunt entre Generalitat i Diputació que s'estén durant cinc anys. La nova granja experimental, a més de donar servei a productors i empreses, també s'obrirà a les visites d'escoles.