La proposta de reforma fiscal presentada divendres passat pels experts planteja la supressió de la tributació per mòduls. Si el Govern acaba tirant endavant aquesta mesura, uns 8.000 autònoms gironins es veurien abocats a l'economia submergida. Així ho va assegurar Salvador Duarte, president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, en un acte celebrat amb UGT a Girona.

Segons Duarte, el sistema de càlcul seria tan complex que obligaria a contractar els serveis d'un gestor, amb el sobrecost que això representaria i essent una dificultat més que s'afegiria a d'altres com la falta de liquiditat, l'accés al crèdit i l'augment de les cotitzacions. "Una despesa més per portar el dia a dia farà que molts negocis pràcticament siguin inviables", va afegir Duarte.

Per altra banda també va recordar que la figura de l'autònom ha canviat en els temps de crisi. Si abans estava dominada per la d'un emprenedor, ara el que hi ha són treballadors que aposten per l'autocupació com a única opció per sortir de l'atur i amb moltes dificultats. Segons la CTAC, un 40% dels autònoms tenen uns ingressos per sota del llindar de la pobresa.

Com a alternativa a la supressió de mòduls, tant UGT com la CTAC aposten per mantenir el sistema de mòduls, una fiscalitat més progressiva que entengui els impostos en funció dels ingressos i l'aplicació de les cotitzacions a temps parcial aprovada des de l'any 2013.

Acord amb la UGT

UGT ha arribat a un acord amb la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) per obrir un punt d'assessorament integral per a aquest col·lectiu que actualment representa el 20% dels treballadors que hi ha a la demarcació.

Els interessats podran exposar els seus dubtes i fer les consultes sobre la posada en marxa de negocis o de l'activitat que tinguin en marxa amb l'ajuda d'un tècnic assessor. També es faran sessions informatives mensuals a diferents punts del territori.

Segons Duarte, la meitat de les empreses creades durant el 2013 no va arribar al primer any de vida, una "mortalitat empresarial" molt elevada que demostra les dificultats que hi ha actualment per tirar endavant un negoci.