Viure al dia, és a dir, gastar la pràctica totalitat dels ingressos mensuals, s'ha convertit en l'única opció per a la majoria de les llars catalanes. El 56% es reconeixen incapaces d'estalviar davant de les que si ho aconsegueixen (44%), segons una enquesta elaborada per Ikerfel per encàrrec de l'Institut BBVA de Pensions a la qual ha tingut accés Diari de Girona.

Les elevades xifres d'atur que encara assoten el país provoquen que centenars de milers de llars tinguin alguns dels seus membres en edat de treballar desocupats, cosa que limita la generació d'ingressos familiars. A això se suma la tendència a la baixa dels salaris en els últims anys, que ha obligat a molts ciutadans a haver d'estrènyer-se el cinturó i ajustar les despeses, a més d'impossibilitar la generació d'estalvi per afrontar imprevistos, afrontar projectes o disposar de recursos per encarar millor la jubilació. De fet, el 13% dels enquestats que no poden estalviar admet que li agradaria fer-ho per destinar fons per quan arribi l'edat de la retirada laboral, segons el sondeig, realitzat mitjançant entrevistes telefòniques a 3.000 persones d'entre 18 i 85 anys.

Per autonomies, Catalunya se situa la cinquena per la cua i per sota de la mitjana en capacitat d'estalvi. A Espanya, el 45% dels enquestats pot guardar diners cada mes, davant del 55% que se'n declara incapaç. Andalusia és la que presenta més dificultats per estalviar (el 69% diu que no ho fa). El cas andalús destaca sobre la resta, ja que set de cada deu llars no té suficients ingressos per estalviar una mica quan arriba final de mes.

L'enquesta no ho reflecteix, però altres estudis sí destaquen que moltes famílies no només no estalvien, sinó que sofreixen moltes dificultats per quadrar les seves despeses periòdiques. Segons ?l'INE, el 14% de les famílies catalanes tenen moltes dificulats per arribar a final de mes, el 38% no té capacitat per afrontar despeses imprevistes, el 42% no pot ?permetre's una setmana de vacances a l'any, i prop d'un 8% s'ha endarrerit alguna vegada en el pagament del seu habitatge principal.

El territori les llars del qual són capaços de reservar més diners és Astúries, on el 74 % de les famílies afirma que sí que estalvia.

L'enquesta de l'Institut de Pensions del BBVA es va elaborar al setembre de l'any passat. Fa uns dies es va conèixer un altre estudi d'àmbit estatal lligat al sector del consum elaborat per Cetelem que assenyala que un 29% dels espanyols ha reconegut haver estalviat durant el passat mes de febrer. Això suposa un increment de tres punts percentuals enfront d'aquells que van aconseguir fer-ho en el mes de gener, segons ?reflecteix l'estudi sobre el consum realitzat per la financera.

Pel que fa a l'estalvi es manté la tendència que són menys els que pensen que podran seguir fent-ho, però aquesta vegada mostrant a més un descens respecte al mes anterior (20,4% enfront del 22,8%).

La dada podria alinear-se amb la percepció negativa dels espanyols pel que fa a la situació econòmica d'Espanya per als propers 12 mesos, ja que la confiança al país va disminuir poc més de 6 punts percentuals entre els quals pensen que tot millorarà, mentre que un 50% declara que la situació espanyola romandrà estable en la resta de l'any i un 30,6% creu que tot anirà a pitjor.