Fer part del grau universitari en un país europeu obre horitzons als estudiants Erasmus gironins. A partir d'ara, però, a la demarcació, aquestes estades també s'amplien al món de l'empresa, sense límit d'edat. El requisit, això sí, és ser nou emprenedor; és a dir, fer menys de tres anys que s'ha posat en marxa un negoci. L'Erasmus per a emprenedors -com també passa amb el dels estudiants- l'impulsa la Comissió Europea (CE). Fa temps que aquest programa existeix, però fins avui, a Catalunya, només es podia sol·licitar a Terrassa. A partir d'ara, però, els nous emprenedors també ho poden fer a Girona. Això és gràcies a la Cambra de Comerç, que fa d'intermediari amb la CE i ho gestiona des del territori.

La mecànica per anar-se'n a l'estranger és senzilla. L'emprenedor presenta el seu pla d'empresa i escull un destí on anar-hi a adquirir experiència. La Cambra de Comerç estudia el seu projecte, l'avala i el posa en contacte amb una empresa -una pime- del país. A partir d'aquí, se signa un contracte i només queda agafar l'avió.

Aprendre experiència

"No és un estudiant en pràctiques qui va a l'empresa; és un empresari, que allò que fa és aprendre experiència a l'empresa d'acollida", concreta el tècnic de relacions externes de la Cambra i coordinador del programa, David Coromina. El programa també inclou beques mensuals, que es fixen en funció del país i el poder adquisitiu de l'emprenedor.

L'Erasmus proposa estades a empreses d'entre un i sis mesos. I l'import de les beques s'estén entre els 1.100 euros (en països com Dinamarca o Noruega) i els 530 (en cas que el destí escollit sigui, per exemple, Albània). Coromina explica que un dels requisits sine qua non per optar al programa és que la Cambra de Comerç validi el pla d'empresa del nou emprenedor.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, explica que l'Erasmus apart de donar "bagatge" també serveix als emprenedors per obrir mercat a altres països i cooperar amb les empreses estrangeres. "Beneficia el sector empresarial gironí i, a la llarga potencia les exportacions", indica Espadalé. I hi afegeix: "Quan es fan contactes a fora n'obtens els fruits, però sinó, difícilment s'aconsegueix". De moment, ja hi ha sis o set nous emprenedors gironins que volen participar a l'Erasmus. I de retruc, la Cambra de Comerç busca pimes del territori que estiguin disposades a fer d'empreses acollidores.