L'OCDE millora les seves previsions sobre l'economia espanyola però demana mantenir el "rumb" i l'esforç en les reformes estructurals perquè Espanya no està en el punt d'arribada sinó en el de sortida. L'informe bianual de l'OCDE sobre l'economia espanyola presentat ahir pel secretari general d'aquest organisme, Ángel Gurría, i pel ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, recomana apujar els impostos al consum i baixar les cotitzacions socials i els gravàmens a les empreses i al treball, així com no augmentar els salaris fins que no augmenti la productivitat. Gurría va recordar que els reptes que té ara el país "són menys clars i més complexos", ja que estan vinculats a canvis institucionals i de cultura.

"Quan la casa s'estava incendiant no era gaire difícil saber que calia tirar aigua, els reptes ja no són els evidents d'abaixar el dèficit", va dir, després de felicitar al Govern espanyol per les reformes que "ja han donat els seus fruits" i han fet que l'economia torni a créixer i es comenci a crear ocupació.

L'informe de l'OCDE assenyala un creixement de l'1,2% de PIB per a aquest any i de l'1,6% per al que ve i millora així les seves previsions davant una major contribució del consum. De la mateixa manera augura una millor taxa d'atur tot i que reitera que el repte més urgent és tornar als aturats al mercat de treball. Gurría va defensar els ajustos salarials realitzats fins ara perquè hi havia "necessitat" per a això i va assegurar que si no s'hagués fet, "no s'hauria arribat als resultats d'avui". Tot i això, va reconèixer que Espanya "podria haver arribat al límit" en l'ajust salarial, de manera que ara toca un augment permanent de la productivitat.

Els salaris

Va insistir que no volia caure en el "simplisme" de dir si calia abaixar o apujar els salaris i va voler deixar molt clar que "per poder augmentar els salaris, és condició prèvia augmentar la productivitat". Va explicar que una major productivitat no només té conseqüències en millors salaris, sinó que és "absolutament indispensable" per a la competitivitat i perquè "a un no li mengin el formatge els veïns, que estan en el mateix". Tot i això, va assegurar que "res d'això dóna resultat l'endemà". "Mentre un ajust salarial dóna resultats l'endemà, donar habilitats o destreses a la classe treballadora perquè es reincorporin al mercat laboral, això necessita el seu temps", va dir. Per això, Gurría va advocar per millorar les polítiques actives d'ocupació. En aquest sentit, va recordar que el 50% dels aturats només tenia estudis del primer cicle de secundària. Gurría també va incidir que els canvis a Espanya per activar la recerca d'ocupació "van en la bona direcció" si bé va lamentar que la implantació a les comunitats autònomes és lenta a causa de "l'enfocament passiu" dels serveis públics d'ocupació, que haurien de millorar en eficiència per evitar que l'atur s'enquisti. El responsable de l'OCDE va puntualitzar que Espanya havia de centrar els seus esforços en consolidar la recuperació econòmica perquè "arribi a tots i els seus beneficis siguin compartits".

Va recomanar a Espanya que estengui el tipus general d'IVA eliminant els tipus reduïts, excepte per a béns de primera necessitat com els aliments, el que proposa compensar amb una rebaixa de les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social per als treballadors amb menor retribució. Assenyala que la rebaixa de les cotitzacions socials hauria de ser permanent, ja que les mesures d'índole temporal no serveixen per estimular plenament la contractació a llarg termini. També advoca pel tractament fiscal favorable de les SICAV -societats d'inversió de capital variable a través de les quals es gestionen grans fortunes.