El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va afirmar ahir que les aerolínies tenen dret a cobrar per l'equipatge facturat i va precisar que la llei espanyola va contra el Dret de la UE en obligar-les a transportar maletes facturades sense un suplement de preu.

"El preu que ha de pagar-se pel transport de l'equipatge facturat no és un element obligatori i previsible del preu del transport aeri, sinó que pot constituir un suplement opcional de preu", va indicar el tribunal, amb seu a Luxemburg, en una sentència feta pública ahir.

Va recordar que la normativa espanyola prohibeix a les companyies de transport aeri el cobrament per la facturació dels equipatges dels passatgers en concepte de suplement opcional de preu, cosa que, al seu judici, va en contra del Dret comunitari.

La decisió l'ha pres el tribunal després d'examinar un cas que enfronta des de 2010 a l'aerolínia espanyola Vueling amb una passatgera que va considerar abusiu que li cobrés un recàrrec de 40 euros per la facturació de dues maletes en un viatge d'anada i volta entre la Corunya i Amsterdam.

Posteriorment, l'Institut Gallec de Consum va imposar a Vueling una sanció administrativa de 3.000 euros per aquesta raó.

El tribunal gallec que tramita el cas va preguntar a la cort europea si la llei espanyola és compatible amb el principi de lliure fixació de preus establert pel Dret de la Unió.

El Tribunal de Justícia va explicar en la seva sentència que el Dret comunitari s'oposa a una norma com l'espanyola, que obliga a les companyies aèries, en qualsevol circumstància, a transportar no només al passatger sinó també l'equipatge facturat d'aquest pel preu del bitllet d'avió, sense que pugui exigir-se cap suplement de preu.

Servei complementari

El Tribunal de Justícia considera que el preu que ha de pagar-se pel transport de l'equipatge facturat "no és un element obligatori i previsible del preu del servei aeri", sinó que pot constituir un suplement opcional de preu relatiu a un servei complementari"