La jornada de vaga convocada per avui a Renfe i Adif pel sindicat CGT transcorre sense incidents, segons han explicat a Efe fonts de la companyia de transport ferroviari, que han destacat que els serveis mínims fixats per Foment s'estan complint amb normalitat.

La jornada de protesta, que ha començat a les 00.00 hores i finalitzarà a les 23.00 hores, afecta els trens d'AVE llarga distància, als de mitja distància (regionals) i als de Rodalies i Feve.

Segons la companyia, en els torns de nit i de demà, la vaga ha estat secundada per 65 dels 9.000 empleats que avui han de treballar en aquests torns, el que implica una "repercussió mínima", amb un seguiment del 0,75% de la plantilla.

Per la seva banda, CGT assegura que el seguiment està sent del 70% entre els treballadors que "avui poden fer vaga", és a dir, aquells que no estan de vacances ni lliurant o que no tenen assignats serveis mínims.

"Ells expliquen a tota la plantilla i nosaltres només als treballadors que efectivament poden exercir el seu dret a la vaga i que representen aproximadament al 15% d'aquesta plantilla", ha apuntat des del sindicat.

Segons Renfe, encara queden places lliures en tots els trajectes oferts per avui i els viatgers que s'hagin vist afectats per les anul·lacions podran anul·lar o canviar els seus bitllets sense cost.

En total s'han cancel·lat prop de 250 dels 5.000 trens que circulen diàriament.

El Ministeri de Foment ha establert uns serveis mínims del 77% dels trens AVE i Llarga Distància i d'entre el 65% i el 57% dels de Mitja Distància i Feve.

Els trens de Rodalies i Feve, excepte els de Catalunya, circularan en hora punta entre un mínim del 62,5% i un màxim del 75% dels serveis habituals, percentatges que es redueixen a entre el 43,5% i el 50% a la resta de la jornada.

Els serveis rodalies de Catalunya (Rodalies) circularan al 33% durant tot el dia, mentre Mercaderies ho farà al 17% i Feve al 19%.

La CGT, sindicat minoritari a Renfe amb dos dels tretze membres que formen el comitè d'empresa, ha convocat la vaga per protestar contra la segregació de la companyia en diverses societats i el que considera la seva privatització, així com per exigir la devolució de la paga extra de 2012 i una pujada salarial per al 2015.