El comitè d'empresa tem que l'externalització de les feines de logística i expedicions de la planta de Torraspapel de Sant Joan les Fonts sigui l'inici de la supressió de la fàbrica. La posada fora de l'àmbit de la Torraspapel afecta 133 persones de les 294 que treballen a Sant Joan les Fonts. El comitè d'empresa considera que darrere l'operació hi ha un parany destinat a reduir llocs de treball i drets laborals. Davant de la idea, ahir de les 15 a les 16,30 hores, va haver-hi una concentració de treballadors davant de la porta. Després va tenir lloc, una reunió entre el Comitè i l'empresa que ha de prendre la responsablitat que fins a l'1 de febrer té Torraspapel.

Abans de la reunió, Joel Plana (president del Comitè) va exposar: "Nosaltres temem que en tres anys ho tanquin tot". Va argumentar: "Aquí teníem una companyia que es deia Torraspapel que en va comprar una altra que es dia Sarrio a Saragossa".

Pèrdues milionàries

Va considerar que a partir de la compra, Torraspapel ha potenciat Saragossa. "L'any passat - va valorar- si hi van gastar 60 milions d'euros aquest any se n'hi gastaran 40". Va enumerar les pèrdues del grup Torraspapel en 53 milions d'euros al 2014 i una previsió de pèrdues d'11 milions d'euros anuals fins al 2018. Abans entre el 2012 i el 2013, el grup va valorar les pèrdues en un total de 98 milions d'euros per la bianualitat.

Va marcar un calendari de tancaments que va comenaçar amb la planta de Sarrià de Ter (el passat octubre), continuarà amb les de Sant Joan i de Motril (Granada) per deixar la producció a Saragossa.

Va explicar que l'any passat l'empresa va informar el comitè sobre la possibilitat que el paper gruixut ajudaria a salvar l'empresa. "Però -va dir- aquest any ens diuen que el paper gruixut té una paralització".

Va considerar incorrecta la notificació del traspàs de responsabilitats feta fa pocs dies. "Nosaltres -va explicar- estàvem reunits perquè preparàvem les eleccions que ens vénen ara". Enmig de la reunió els va arribar un SMS per convocar-los a una reunió informativa de com va l'empresa.

"Al final de la reunió -va dir- ens van deixar anar la bimba aquesta". Va definir la bimba: "Teniu 15 dies, perquè això el dia 1 de febrer entra en vigència".

Reunions i assemblees

El següent pas de la companyia va ser la reunió d'ahir. La intenció era informar que l'externalització mantindrà els salaris i les antiguitats als treballadors. Sobre la reunió, Plana va considerar: "L'article 44 s'ha de mantenir tot, però qui et diu que el 3 de febrer aquesta companyia aplica l'article 4i i baixa sous i ho baixa tot".

Va explicar que abans-d'ahir (dimarts, dia 20), els treballadors van mantenir una assemblea i que avui (dia 22) en faran una altra.

Les assemblees, entre d'altres coses, són per tractar les possibilitats legals dels treballadors envers el pas d'una enpresa a l'altra. En cas que l'acció sigui incorrecte els comitè es planteja dur l'operació als tribunals.

A més, el Comitè considera que l'externalització no té un sentit pràctic perquè les operacions que es traspassen formen part d'un mateix procés productiu.

L'empresa CTC té uns 8.000 treballadors repartits per tot l'Estat. Treballen amb empreses com ara SEUR, Pepsico o Iberdrola.