El fabricant de motos de trial i enduro Gas Gas ha aturat la producció de la seva planta de Salt pels problemes de finançament que arrossega i que, divendres passat, va derivar en la presentació d'un preconcurs de creditors. Les dificultats financeres de la firma també han provocat diversos endarreriments a l'hora de pagar les nòmines a la plantilla. A part dels treballadors ja se'ls deuen dues mensualitats, van confirmar ahir fonts sindicals.

La paralització de la producció ha fet que la companyia envïi a casa bona part dels treballadors per un període de 15 dies, però la situació es podria allargar si no arriba un acord. De fet, al desembre, Gas Gas va plantejar un expedient de regulació d'ocupació temporal, que finalment no s'ha presentat.

El president de Gas Gas, l'inversor israelià Yariv Gilat, va atribuir ahir la presentació del preconcurs al "retard" dels bancs a l'hora donar resposta al pla de renegociació del deute iniciat fa uns mesos. "Això ens ha obligat a emprendre accions legals amb la finalitat de protegir la companyia i donar continuïtat al procés de negociació iniciat", assegura Gilat en un comunicat.

"Com a part d'aquest procés, durant els últims dies ens hem vist obligats a parar la producció, la qual cosa afectarà inevitablement al nostre nivell de servei de motos i recanvis", afegeix el president de la companyia. No obstant, el principal accionista de Gas Gas veu raons per a l'optimisme: "Aquesta setmana el procés està avançant ràpidament. La companyia i els seus accionistes estan fent tot el possible per tancar aquest acord de reestructuració del deute al més aviat possible i reprendre immediatament la nostra activitat productiva".

Per la seva part, el president del comitè d'empresa, Pere Brangulí, veu amb preocupació la situació, sobretot pels enderreriments en el pagament de les nòmines i "perquè no disposem d'informació". "Al desembre es van plantejar un expedient de regulació temporal que ara s'ha frenat amb el preconcurs. Esperem que la situació millori".

Reunió a Indústria

Representants del comitè d'empresa participaran avui a Barcelona en una reunió que els directius de la companyia mantindran amb responsables d'Indústria de la Generalitat. De fet, el govern català, a través de l'empresa pública Avançsa, va formalitzar el febrer de l'any passat l'aportació d'un préstec participatiu de 2 milions d'euros a Gas Gas Motos per impulsar la consolidació del seu pla d'expansió.

L'empresa, que té un centenar de treballadors, fabrica anualment unes 8.000 unitats de motos de trial i enduro. Exporta el 90% de la producció a més d'una cinquantena de països d'arreu del globus.