El Govern grec es mostra optimista sobre l'acceptació que tindrà la llista de reformes que presenta avui als socis de l'Eurozona, i que ha ultimat durant aquest passat cap de setmana per tal d'aconseguir l'extensió del finançament durant quatre mesos. Així de positiu es va mostrar ahir el ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, que va assegurar que aquestes reformes seran acceptades, "gairebé segur", per Brussel·les, i que el següent pas es farà un cop les institucions analitzin el seu contingut.

Varufakis va explicar que si la resposta és afirmativa "hi haurà una conferència telefònica amb les institucions i automàticament avançarà el procés" i, en cas contrari, "se celebrarà un nou Eurogrup". Les propostes gregues seran examinades durant una conferència telefònica en la qual participaran el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovisi, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, i la directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde.

Segons van assenyalar fonts governamentals, la llista inclourà una sèrie de canvis estructurals, però no així mesures fiscals o objectius específics. En el paquet hi ha mesures dirigides a reformar l'administració pública i els impostos, amb l'objectiu de lluitar contra la corrupció.

Segons van subratllar ahir mitjans locals, el Ministeri de Finances grec ja va enviar ahir al migdia una carta de tres pàgines a Brussel·les amb les reformes que pretén dur a terme per tal que les institucions en fessin una primera valoració i enviessin, així, comentaris durant la tarda per poder perfilar la proposta que Atenes lliura avui.

Les mesures no recullen un cost concret de les reformes, sinó que són similars a les propostes polítiques, és a dir, el Govern hi explica els seus mètodes per combatre l'evasió fiscal, reformar l'administració pública i fer front a la crisi humanitària.

Escepticisme alemany

Alemanya espera amb cert escepticisme la llista de reformes de cara a la pròrroga del pla d'ajuda. A la Unió Cristianodemòcrata (CDU), el partit de la cancellera Angela Merkel, i encara més en la seva ala bavaresa, la Unió Socialcristiana (CSU,) hi ha moltes veus que indiquen que és massa aviat per l'eufòria i que la possibilitat d'aprovar una pròrroga depenen de la llista de reformes que presenti Atenes. "El compromís a què s'ha arribat només dóna un descans", va dir un membre de la CSU.