El Govern català ha enviat a la Comissió Europea una proposta de modificació de l'impost que grava les grans superfícies que inclou dins d'aquest grup alguns establiments que abans quedaven fora, a més d'establir un únic règim tributari per a tots.

Si prosperés la iniciativa del govern, començarien a pagar l'impost centres comercials (com per exemple l'Espai Gironès o el Gran Jonquera Outlet & Shopping), o centres de jardineria, de material de la construcció o concessionaris de cotxes de més de 2.500 metres quadrats.

L'executiu d'Artur Mas respon així a l'ultimàtum que la Comissió Europea (CE) va donar a les autonomies que tenen un impost específic per a les grans superfícies perquè l'eliminessin o estenguessin la seva aplicació als establiments exempts abans d'avui, 31 de març.

D'altra manera, la CE va anunciar que obriria una investigació que podria culminar en el fet que el petit comerç hagués de pagar-ho amb caràcter retroactiu per considerar que l'impost és una ajuda estatal incompatible amb la regulació comunitària.

En un comunicat, el Departament d'Economia de la Generalitat explica que el document que ha fet arribar a l'autoritat europea preveu que l'impost s'estengui als "establiments col·lectius", considerats com aquelles grans superfícies que estan integrades per diferents establiments petits.

La conselleria argumenta que, quan es va dissenyar l'impost, "aquests establiments encara tenien poc pes", però que després s'ha constatat que no poden quedar exclosos ja que produeixen, almenys, els mateixos impactes negatius que la resta d'establiments gravats.

La proposta del Govern també estableix un únic règim tributari per a tots els grans establiments, a partir de 2.500 metres quadrats, amb independència de l'activitat de venda que portin a terme, de manera que s'eliminen les exempcions i reduccions previstes en el text original.

En aquesta línia, la quota tributària tindria en compte el nombre de vehicles privats que accedeixen a aquests grans establiments per mesurar millor l'impacte sobre el medi ambient i el territori.

Aquestes taxes que aplica Catalunya i altres autonomies, de les que es troben exemptes el petit comerç i certes botigues especialitzades, grava els metres quadrats d'un establiment per la contaminació que produeixen els consumidors per desplaçar-se en cotxe fins a ells.

La Generalitat va crear l'impost sobre les grans superfícies a través d'una llei aprovada l'any 2000, i que va ser objecte d'un recurs del Govern central davant el Tribunal Constitucional, que va setenciar el 2012 a favor de l'administració catalana.

A final de 2014, la Comissió Europea va aclarir per escrit al Govern espanyol que, després d'una anàlisi preliminar, es plantejava considerar l'exempció concedida al petit comerç i a alguns establiments com a "ajuda estatal incompatible".