Els japonesos no volen fer vacances

El govern vol jornades laborals menys intenses per reduir la taxa de suïcidis

02.06.2015 | 07:28
Brokers japonesos en plena activitat consultant cotitzacions en una pantalla.

Dècades després que la paraula "karoshi", que defineix la mort per excés de treball, entrés en el lèxic japonès, el govern d'una de les principals economies mundials encara està lluitant per controlar el problema. Els drets de vacances i els dies festius nacionals han augmentat, però els empleats japonesos encara rebutgen les vacances i el nombre de suïcidis relacionats amb la feina ha canviat molt poc en l'última dècada.

Mostrar dedicació a la seva empresa a través del sacrifici i mai deixar el lloc de treball abans que el seu cap ho faci són aspectes profundament arrelats en els empleats japonesos.

Amb més de 2.000 suïcidis a l'any vinculats a la feina i a l'excés de treball, la majoria dels empleats a temps complet agafa menys de la meitat dels dies de vacances als quals tenen dret.

L'any passat, els legisladors es van veure forçats a prendre accions, quan mig milió de persones van signar una petició demanant al govern una millora de la situació. En aquest sentit, els projectes de mesures anunciats fa pocs dies animen les empreses a reduir les hores de treball i a deixar que els empleats facin més ús de les vacances anuals. La legislació revisada, presentada al Parlament a l'abril, també obliga les empreses que els treballadors agafin com a mínim cinc dies de vacances pagades.

Els treballadors japonesos a temps complet van fer 173 hores extres de mitjana l'any 2014, 18 hores més que fa 10 anys. És el rècord històric en dades comparables que es remunten a 1993, segons el Ministeri de Salut, Treball i Benes?tar.

La feina va ser catalogada com un factor que va contribuir a 2.323 suïcidis l'any 2013, segons les dades més recents del govern. El nombre més alt registrat fins avui era de 2.689 l'any 2011.

"Les companyies japoneses tendeixen a empènyer els empleats actuals a treballar hores extres en lloc d'augmentar la contractació en períodes de molta feina", indica Koya Miyamae, economista de SMBC Nikko Securities a Tòquio. "L'escassetat de mà d'obra està obligant les empreses en algunes indústries que els empleats hagin de treballar més temps", afegeix.

La nació ja compta, en teoria, amb algunes de les normes de vacances més generoses, amb 16 dies festius a l'any i una mitjana de més de 18 dies de vacances pagades per treballador a l'any.

Ara, el govern espera reduir la proporció d'empleats que treballen 60 hores o més a la setmana a menys del 5% el 2020, tenint en compte que la xifra estava al voltant del 9% durant el 2013. A més, també vol que els treballadors prenguin més del 70% de les seves vacances pagades, enfront del 49%, segons el projecte de pla.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Turquia i Egipte disparen un 70% les reserves de britànics i recuperen el «turisme prestat»

Els rivals de la Costa Brava i la costa catalana en el Mediterrani recuperen 3,5 milions de...

Bellvehí fa 10 anys amb una gran festa

Bellvehí fa 10 anys amb una gran festa

Més de 500 representants del teixit empresarial gironí i també autoritats,...

La UGT alerta de l´augment de falsos autònoms en el sector carni gironí

La UGT alerta de l´augment de falsos autònoms en el sector carni gironí

?El sindicat assegura que hi ha més contractes en precari en la indústria alimentària gironina

Els estrangers compren el 31% de les cases a Girona

El mercat català depèn molt de la demanda interna i les compres de residents han crescut un 20,6%...

Enllaços recomanats: Premis cinema