L'exvicepresident de KIO pagarà 46,7 milions d'euros al Grup Torras

La defensa de Fouad Khaled ha arribat a un acord amb la Fiscalia que evita que entri a la presó

06.06.2015 | 07:05

L'Audiència Nacional ha condemnat avui l'exvicepresident de Kuwait Investment Office (KIO) Fouad Khaled Jaffar a dos anys de presó pels delictes d'apropiació indeguda i falsedat documental, i a indemnitzar el Grup Torras amb 46,7 milions d'euros.
Així ho determina la sentència de conformitat dictada avui, basada en l'acord al qual van arribar la Fiscalia i la defensa del xeic Jaffar després que l'acusat confessés "de manera lliure i conscient" els fets que l'imputava.
Amb aquesta pena, que rebaixa la petició inicial tenint en compte les atenuants de dilacions indegudes, confessió i reparació del dany, l'acusat no haurà d'anar a la presó però haurà de pagar al Grup Torras una indemnització de més de 46 milions d'euros, solidàriament amb els altres condemnats en aquest cas.
Aquesta sentència és conseqüència d'un serrell del cas KIO que va començar a investigar-se el 8 de gener de 1993, arran d'una querella de Torras contra l'expresident del grup Javier de la Rosa, el seu exconseller delegat Jorge Núñez Lasso de la Vega; els exconsellers Narcís de Mir, Miguel Soler i Juan José Folchi; i l'expresident i exvicepresident del consell Sheik Fahad i Fouad Khaled Jaffar, els dos kuwaitians.
Torras, aleshores controlada per KIO, considerava que aquests exgestors es van enriquir de forma fraudulenta i van causar gravíssims perjudicis al grup, que van acabar amb la seva descapitalització i posterior suspensió de pagaments.
El financer català De la Rosa, home de confiança a Espanya de KIO, va ser condemnat a penes que sumaven més de 15 anys de presó per les quatre operacions que es van jutjar en el cas: ICSA-Inpacsa, Wardbase, Pincinco-Quail-ACIE i Croesus.
En la sentència publicada ahir la secció primera de la sala penal de l'Audiència Nacional condemna al xeic Fouad Khaled Jaffar a 1 any i 8 mesos pel delicte d'apropiació indeguda i altres 4 mesos per falsedat en document mercantil, a més del pagament de 6.010 euros.
La sentència detalla com en el cas ICSA-Inpacsa els acusats "van dissenyar i van executar una complexa operació econòmica" per obtenir "un benefici econòmic molt important" derivat de l'obtenció d'"elevadíssimes plusvàlues" amb la venda de la companyia paperera ICSA (propietat d'Inpacsa).
Els magistrats de l'Alt Tribunal descriuen el procediment del frau en el qual els acusats, entre ells Jaffar, treien la companyia per un preu molt baix "el mínim acceptable perquè no es detectés el frau" mentre que el comprador pagava el real.
D'aquesta manera, generaven unes "plusvàlues" que no ingressaven a Inpacsa sinó que eren desviades a comptes corrents a l'estranger amb la qual cosa "la finalitat que perseguien era el lucre personal en perjudici dels accionistes de les companyies que administraven", consideren els magistrats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

El Grup Rubau acaba les obres i estrena la seva segona autopista a Mèxic

El Grup Rubau ha acabat les obres de construcció dels primers 30,8 quilòmetres...

ACS presenta una contraopa per Abertis a través d´una filial

ACS presenta una contraopa per Abertis a través d´una filial

Hochtief, empresa alemanya propietat de Florentino Pérez, ofereix 18,76 euros per acció, un 13,7%...

El Grup Peralada compra la navarresa Chivite i vol arribar a cent mercats

El Grup Peralada compra la navarresa Chivite i vol arribar a cent mercats

La companyia preveu facturar més de 60 milions d'euros amb la branca de negoci dedicada al món del...

El jutge Andreu admet a tràmit una denúncia contra l´excúpula del Popular

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha admès a tràmit una nova...

Enllaços recomanats: Premis cinema